Greider jämför Iran och USA oemotsagd i Sveriges Radio: ”Två skurkstater”

Foto: SVT/Nyheter Idag
  • Söndag 28 jul 2019 2019-07-28
E-post 2799

STOCKHOLM I Sveriges Radios program God morgon världen gick vänsterdebattören Göran Greider på söndagen till attack på USA. I en paneldiskussion om den pågående konflikten mellan USA och diktaturen Iran uppgav Greider att: ”Problemet här är att det är två skurkstater som driver den här konflikten, USA och Iran”.

Dala-Demokratens (oberoende socialdemokratisk) chefredaktör Göran Greider, boende i Stockholm, är en flitigt inbjuden gäst i SVT:s och Sveriges Radios paneler. På söndagen var det Sveriges Radios helgprogram God morgon världen som bjudit in Greider för att diskutera aktuella nyhetshändelser tillsammans med Linda Nordlund från Expressen (oberoende liberal) och Heidi Avellan från Sydsvenskan (oberoende liberal).

Första ämne att diskuteras var den pågående konflikten i Persiska viken där flera fartyg stoppats de senaste veckorna och det finns en bakomliggande konflikt mellan USA och Iran.

Göran Greider fick inledda med sin ”hot take” och jämställde demokratin USA med diktaturen Iran.

– Problemet här är att det är två skurkstater som driver den här konflikten, USA och Iran. Jag menar, Irans revolutionsgarde mot Donald Trumps kontrarevolutionära garde i Vita huset.

Greider fortsatte med att lägga skulden framförallt på USA.

– Det är definitivt Trump som bär ansvaret för att situationen blivit så här nu, direkt farlig.

 

God morgon världens programledare lät Greiders påstående om att USA är en skurkstat stå oemotsagt. Likaså lät man påståendet om att Trump har ett ”kontrarevolutionärt garde” vara okommenterad.

I Sveriges Radios handbok skriver man om urvalet för paneler:

”Ibland kan det vara befogat att låta en panel av bedömare eller en publikgrupp ge sin syn på en fråga. Om panelen är kritisk till en utpekad part ska programledaren lyfta fram den icke-närvarande partens inställning i frågan. Det är också programledarens uppgift att se till att paneldiskussionen inte blir alltför ensidig, t ex genom att ställa kritiska frågor. När deltagarna i panelen väljs är det också viktigt att försöka få så många relevanta åsikter som möjligt representerade.”

Nyheter Idag söker God morgon världen för en kommentar om Greiders uttalande. Vi vill också få veta varför man bjuder in honom så frekvent.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag