Grekbråk i vänstern inför EU-valet

Dimitrios Papadimoulis och Yanis Varoufakis. Bild: Montage Jörg Rüger/ Olaf Kosinsky/Wikipedia
  • Torsdag 7 feb 2019 2019-02-07
E-post 33

EU Som grekisk finansminister avgick Yanis Varoufakis i protest när hans vänsterregering gick emot en folkomröstning om ett avtal med EU. Nu går han till val för ett nytt parti i Tyskland genom att attackera den europeiska vänstern och sitt gamla parti. 

Greklands före detta finansminister, som ställer upp i EU-valet i Tyskland som huvudkandidat för det nya partiet DiEM25, går till attack mot den europeiska vänstern och sitt tidigare parti.

– Det finns ingen riktig europeisk vänster längre, säger Yanis Varoufakis i en intervju med Euractiv.

– Om den europeiska vänstern var enad, sammanhängande och civiliserad så hade vi inte bildat Diem25, vi hade anslutit oss till dem. Nu ställer vi upp emot dem, vilket är väldigt plågsamt, fortsätter Varoufakis.

Läs även: Le Pen söker demonstranternas stöd inför EU-valet

Yanis Varoufakis var tidigare grekisk finansminister i vänsterpartiet Syrizas regering som tillträde 2015.

När EU ställde Grekland inför ett ultimatum om att genomföra ett reformpaket för att betala av på landets skulder utlyste Varoufakis en folkomröstning, och lovade att lämna sin post om folket röstade för reformpaketet.

61,5 procent röstade mot reformpaketet, men när premiärminister Alexis Tsipras beslöt sig för att godkänna reformpaketet ändå avgick Varoufakis.

I februari 2016 lanserade Varoufakis det nya europeiska partiet DiEM25  på teatern Volksbühne i Berlin. Partiets mål är att demokratisera EU, främst genom att reformera EU:s institutioner med bland annat större transparens.

Läs även: Press på politiker – EU-parlamentariker väljer att inte redovisa kvitton

Inför EU-valet säger Varoufakis att den vänster som finns kvar i Europa antingen är som hans tidigare parti Syriza och ”tvingar på sitt folk den löjligaste åtstramningspolitiken” eller så har de ”ingen politik för Europa alls”.

EU-parlamentets vice-talman Dimitris Papadimoulis, som även representerar Syriza i gruppen Europeiska enade vänstern, avfärdar sin före detta parti kamrats kritik med att han försöker ”göra väsen av sitt namn”.

– Han  ställer upp i Tyskland för att han vet att vi i Grekland känner honom bättre, och han vet också att han inte har någon chans att bli vald, säger Papadimoulis.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag