Grekiskt migrantläger i karantän efter bekräftade coronafall

Migrantläger på Lesbos 2015. Bild: L-BBE/CC BY 3.0/ NIAID Rocky Mountain Laboratories/Public Domain
  • Fredag 3 apr 2020 2020-04-03
E-post 698

ATEN Ett migrantläger nordöst om Aten har satts i karantän sedan 23 migranter testat positivt för coronaviruset. Ingen av de som testat positivt upplever symptom, men  EU-kommissionären Ylva Johansson varnar för ”en humanitär katastrof” om viruset sprider sig bland migranter i Grekland, och organisationen Caritas vill att migranter i Grekland omfördelas mellan EU:s medlemsländer.

Grekland har satt ett migrantläger i karantän efter att 23 migranter testat positivt för coronaviruset, rapporterar Reuters.

Testen i lägret genomfördes efter att en 19-årig kvinna från migrantlägret visade sig smittad av coronaviruset när hon födde barn på sjukhus i Aten i förra veckan.

Läs även: Stängda gränser stoppar utvisningar – migranter släpps fria

Hon var det första registrerade fallet bland de tusentals migranter som lever i överbefolkade läger runt omkring i Grekland. Inget av de bekräftade fallen uppvisar symptom, enligt grekiska myndigheter.

Alla rörelser in och ut från Ritsona-lägret, som ligger 75 kilometer nordöst om Aten, kommer att begränsas under 14 dagar. Polis kommer att övervaka rörelser i området, och lägret har ett eget isoleringsområde för coronapatienter om behovet skulle uppstå, enligt grekiska myndigheter.

Hjälporganisationer kräver nu handling på europeisk nivå för att hantera migrationsfrågan under den pågående pandemin.

– Det råder ett stort behov av att evakuera migranter från de grekiska öarna till EU-länder, säger Leila Bodeux från organisationen Caritas Europa.

Läs även: EU-domstolen: Olagligt att inte ta emot migranter

EU:s migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson säger att det som hänt är en kraftig varningssignal om vad som kan hända om viruset sprider sig i sämre organiserade migrantläger i Grekland.

– Detta kan sluta med en rejäl humanitär kris. Det är en fara både för flyktingar i olika länder utanför EU och dem som lever under fruktansvärda förhållanden på de grekiska öarna, sade Johansson under en debatt i Europaparlamentet på videolänk.

Grekland registrerade sitt första fall av coronaviruset i slutet av februari. Sedan dess har 1 544 fall konstaterats, och 53 personer har hittills dött av coronaviruset i Grekland.

Läs även: Ny demonstration utanför Migrationsverket – fler än 50 personer på plats

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag