Grön Ungdom stolta över salafistiskt moskébygge i Karlstad

Foto: Flickr och Wikipedia
  • Tisdag 27 jun 2017 2017-06-27
E-post 1028

KARLSTAD Grön Ungdom hyllar i en debattartikel bygget av en moské i Karlstad. Föreningen bakom moskén påstås ha salafistkopplingar och låtit saudiutbildade imamer använda sig av deras lokaler. ”Grön Ungdom anser inte att lösningen på det problemet är att förhindra byggandet av moskén.”, skriver de i sin debattartikel.

I en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen uttrycker förbundsstyrelseledamöter från Grön Ungdom stolthet över bygget av en ny moské i Karlstad, trots information om att moskén byggs av en förening med salafistkopplingar.

”Vi är stolta över att kommunfullmäktige i Karlstad gör just det.”, skriver ledamöterna från Grön Ungdom och hänvisar till bygget av moskén i Karlstad.

Kommunfullmäktige i Karlstad godkände den 19 juni en detaljplan för byggandet av en moské i Rud, Karlstad. Bakom bygget ligger islamiska kulturföreningen som, P4 Värmland tidigare avslöjat, tillåtit salafistiska föreläsare att använda sig av deras lokaler.

Salafism är en konservativ och bokstavstroende tolkning inom Islam, dess följare anser att man inte ska omtolka texterna i koranen och salafistjihadister verkar för en global islamisk stat.

Islamiska kulturföreningen ska vid ett flertal tillfällen tillåtit imamer utbildade i Saudiarabien att föreläsa i deras nuvarande lokaler.

En lokal salafistgrupp i Karlstad bjöd in en saudiutbildad imam som höll en föreläsning om den ”exemplariska kvinnan”.

”Hon får inte gå ut utan hans tillåtelse, för han har den rollen att vara en ledare”, sägs i en föreläsning om vilken roll kvinnan ska ha gentemot sin man. Föreläsningen ligger uppe på en salafistisk webbsida, uppger P4 Värmland.

Att islamiska kulturföreningen har salafistiska kopplingar är något Grön Ungdom tar upp i sin debattartikel men avfärdar kritiken med motiveringen att religiös fundamentalism finns inom alla religioner.

”För en tid sedan gjorde P4 Värmland det känt att islamiska kulturföreningen bjudit in salafister. Religiösa fundamentalister är ett mycket stort problem och finns inom alla religioner, men Grön Ungdom anser inte att lösningen på det problemet är att förhindra byggandet av moskén.”, skriver ledamöterna från Grön Ungdom i Nya Wermlands-Tidningen.

Grön Ungdoms moderparti Miljöpartiet har själva problem med islamistiska kopplingar. I april förra året avslöjades det hur partistyrelsekandidaten Yasri Khan vägrade ta kvinnor i hand av religösa skäl och inte kunde ge ett rakt svar på frågan om hans syn på dödsstraff mot homosexuella och ateister.

LÄS ÄVEN: Här kan inte Khan ge rakt svar på fråga om dödsstraff – Kandiderade till Miljöpartiets partistyrelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag