Grön ungdoms nya progressiva könskvotering: ”Dumt kvotera in män”

Magda Rasmusson är engagerad i Grön Ungdom och förklarar vad "progressiv könskvotering" är. Bilden är ett montage. Foto: Twitter / gronungdom.se
  • Måndag 30 mar 2015 2015-03-30
E-post 130

SVERIGE När Grön Ungdom Norr skulle hålla årsmöte på söndagen väckte det reaktioner i sociala medier. Trots en princip om att kvotera platser som exempelvis språkrör över ett distrikt, valde årsmötet två kvinnor – istället för det mer jämställda, en kvinna och en man. ”Progressiv könskvotering” kallar Grön Ungdom den nya synen på jämställdhet där bara tjejer ingår som språkrör.

På söndagkvällen valde Grön Ungdom Norr, Miljöpartiets ungdomsförbund i Norrland, två nya språkrör. Likt moderpartiet har Grön Ungdom valt att företrädas av två språkrör i stället för en ordförande, något som även gjorde sig gällande under Grön Ungdom Norrs årsmöte. När rösterna räknats och de två nya språkrören lanserats på sociala medier möttes ungdomsförbundet dock av häftig kritik, snarare än applåder för sitt jämställdhetstänk. De norrländska ungdomarna hade nämligen utsett två kvinnor till språkrör, i stället för en kvinna och en man.

Vill säkerställa jämställdhet

”Vi kvoterar alltid. För att säkerställa jämställdhet”, skriver Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson på Twitter och förklarar det nya begreppet ”progressiv könskvotering”.

Hon förklarar sedan för en undrande twitteranvändare att det är dumt att kvotera in män, eftersom de ändå dominerar politiken. Den gröna ungdomspolitikern menar att det är ”onödigt att kvotera in en överrepresenterad grupp”. Twitter låter sig dock inte övertygas, och användare fortsätter ställa frågor om Grön Ungdoms och Magda Rasmussons syn på jämställdhet.

Vägrar svara på frågor

När Nyheter Idag själva ringer upp Magda för att ta reda på varför det behövs kvotering i ett feministiskt förbund såsom Grön Ungdom, är språkröret till en början tveksam till om hon vill intervjuas.

– Jag tror inte att jag har jättepositiva erfarenheter av den webbtidningen, förklarar hon över telefon. Hon berättar även att hon sitter i ett möte och ber till slut Nyheter Idags reporter att vänta några minuter och sedan ringa upp igen. Det tar inte mer än fem minuter förrän det kommer ett sms från Rasmusson.

Hej! Avböjer intervju efter att ha kollat upp sidan, Tack ändå!”, skriver hon till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag