Grönt ljus för övervakningskameror i Tensta och Rinkeby

Polis i Rinkeby. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 10 jun 2016 2016-06-10
E-post 861

STOCKHOLM Kammarrätten har gett polisen grönt ljus för att installera övervakningskameror i de norra Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Det berättar polismyndigheten på den egna hemsidan. – Kameraövervakningen ska ses som ett komplement till övriga brottsförebyggande åtgärder, säger Fredrik Bratt, biträdande chef i polisområde Stockholm nord.

Situationen i utsatta förorter med hög andel invandrare och låginkomsttagare har kommit att segla upp som en av de mer viktiga politiska frågorna. Stenkastning mot polis och blåljuspersonal, bilbränder och social oro har dominerat nyhetsflödet. Nu kan det möjligen bli ändring på det framöver.

Under torsdagen stod det klart att Kammarrätten ger Polisen rätt att sätta upp så kallade ”trygghetskameror” i Rinkeby centrum, vid Tenstaplan och Tenstagången i norra Stockholm. Tillstånd har beviljats för kameraövervakning dygnet runt under två år.

– Det är glädjande att Kammarrätten gått på vår linje. Nu får vi arbeta vidare med det praktiska runt kamerorna, säger Fredrik Bratt, biträdande chef i polisområde Stockholm nord.

Datainspektionen överkörda av Kammarrätten

Det har inte varit helt självklart att Polismyndigheten skulle få tillstånd för den aktuella kameraövervakningen. I december 2015 gick Länsstyrelsen på Polismyndighetens linje, men Datainspektionen överklagade och Förvaltningsrätten gav Datainspektionen rätt. Den personliga integriteten ansågs väga tyngre än polisens behov av kameraövervakning, berättar polisen på sin hemsida.

Men beslutet i Förvaltningsrätten överklagades av polisen till Kammarrätten som nu alltså går på polisens linje.

”Kammarrätten bedömer att den mycket allvarliga och omfattande våldsbrottslighet som förekommer vid Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagången i Stockholm gör att övervakningsintresset väger över det starka integritetsintresse som gäller i områdena”, står att läsa på polisens hemsida.

– Kameraövervakningen ska ses som ett komplement till övriga brottsförebyggande åtgärder. Kamerorna syftar till är att förebygga brott och vara trygghetsskapande för de som befinner sig i och kring Tensta centrum och Rinkeby centrum, säger Fredrik Bratt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag