Grundlagsexperten om S-ministerns avgång: ”Lämpligheten kan diskuteras”

Jennie Nilsson (S) och Stefan Löfven. Bild: Riksdagen / EU
  • Torsdag 1 jul 2021 2021-07-01
E-post 0

I onsdags framkom det att landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) avgår från posten för att återta sin plats i riksdagen. Detta för att säkra de 175 mandat som krävs för att hindra Ulf Kristersson från att ta över som statsminister. Grundlagsexperten och juridikprofessorn Joakim Nergelius är skeptisk till rockaden. – Det är lite problematiskt, säger han till Expressen.

– Lämpligheten kan diskuteras, framför allt för att det så uppenbart är en taktisk manöver. Men det är inte förbjudet, säger Nergelius till tidningen.

Nilsson återinträder i riksdagen efter att hennes ersättare, Sara Heikkinen Breitholtz (S), hamnat i konflikt med partiet. Dispyten grundar sig i att S – utan framgång – uppmanat henne att lämna sin plats i riksdagen. Detta då Heikkinen Breitholtz misstänks för brott efter en trafikolycka förra året.

Läs även: Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska säkra röst mot Kristersson

Nergelius, professor i rättsvetenskap på Örebro universitet, har tidigare varit med som expert i Grundlagsutredningen 2004-2008. Han tycker att det taktiska avhoppet är problematiskt, men inte grundlagsvidrigt.

– Hur gärna man än skulle vilja så går det inte att förbjuda ministrar att avgå från en övergångsregering, för det kan vara någon som blir svårt sjuk eller begår ett allvarligt brott, något som gör att personen rimligen måste avgå, säger han till Expressen.

Juridikprofessorn tror dock att Konstitutionsutskottet kommer att granska frågan inom något år.

– Det tror jag att man kan räkna med. Och då kan det riktas kritik mot antingen statsministern eller Jennie Nilsson, den som anses vara ansvarig.

Nilssons avhopp förutspåddes av Nyheter Idags politiske kommentator Arvid Hallén i en text publicerad på tisdagen. Angående Socialdemokraternas prekära läge med Heikkinen Breitholtz skrev han:

”Räkna därför med att landsbygdsminister Jennie Nilsson kommer att avgå, och det mycket snart.”

Läs mer: Landsbygdsministern kan rädda Löfven – genom att avgå

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag