”Gruppvåldtäkt kulturellt betingat”: Springare bröt mot värdegrunden enligt Ramberg

Anne Ramberg och Peter Springare. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Torsdag 8 feb 2018 2018-02-08
E-post 4449

ÖREBRO TV4 uppmärksammar att polismannen Peter Springare på en föreläsning förklarat att gruppvåldtäkter är ett kulturellt betingat fenomen. Men den typen av budskap bör inte meddelas allmänheten hur som helst. Det bryter mot regeringsformens värdegrund, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. 

Ännu en gång anklagas Peter Springare för att ha spridit rasistiska uttalanden. Denna gång handlar det om att Springare, under en föreläsning i Göteborg, berättat hur gärningsmän som gjort sig till skyldiga till gruppvåldtäker hånflinar och rycker på axlarna.

– Det är nya brott, grövre utförda, och visar en annan inställning till kvinnor. Man hör ju hur det låter i förhören. De pratar på ett annorlunda sätt, säger att “horor behandlas som horor”. De rycker på axlarna åt offren, till och med skrattar, det är en kvinnosyn vi inte är vana vid, ska Springare ha sagt under sin föreläsning i Göteborg i helgen, enligt den SD-kopplade tidningen Samtiden. 

Springare berättade också att gruppvåldtäker som fenomen har eskalerat de senaste 12-15 åren och som han bedömer kan hänga ihop med en ökad invandring till Sverige.

Ramberg: Uttalandet bryter mot regeringsformens värdegrund

När TV4 rapporterar om saken intervjuas även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Hon är djupt kritisk till att Springare redovisar sina erfarenheter och slutsatser från sitt arbete med att utreda grova brott i Örebro. Hon förklarar bland annat att Springare inte följer rätt värdegrund.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Alla statstjänstemän och i allra högsta grad poliser måste ha ett bättre omdöme. De måste framför allt hålla sig till vår regeringsform och till den värdegrund som regeringsformen ger uttryck för. De här uttalandena är inte i överensstämmelse med det. De är närmast rasistiska, säger Anne Ramberg till TV4.

Det finns i dag ingen formell lagstiftning som kan sanktionera brott mot värdegrunden. Detta gör det möjligt för Springare att berätta helt öppet om sina slutsatser och erfarenheter som brottsutredare. Tidigare har Springare varit i liknande blåsväder utan att några åtgärder mot honom har kunnat vidtas.

Nyheter Idag har talat med Anne Ramberg på torsdagen och frågat om det kan behövas en skärpning av lagstiftningen när det kommer till uttalanden som inte följer regeringsformens värdegrund.

– Det finns olika legitima intressen som står mot varandra och yttrandefriheten är en grundlagsskyddad rättighet. Allt som är tillåtet att säga är inte lämpligt, säger Ramberg till Nyheter Idag.

Det skulle inte behövas en skärpning av lagstiftningen?

– Det har jag ingen kommentar till, säger Ramberg.

Peter Springare är återkommande krönikör på Nyheter Idag. Hittills har han inte brutit mot Nyheter Idags värdegrund.

Ska det vara olagligt att bryta mot värdegrunden?
7595 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag