Gudrun Schyman i blåsväder efter kommentar om avliden moderat: ”Långt under anständighetens gräns”

Oavsett vad som sägs om Bengtssons tragiska bortgång har Schyman redan bestämt sig för vad den beror på, enligt hennes Twitter. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Torsdag 31 mar 2016 2016-03-31
E-post 1161

ÖSTERGÖTLAND Mycket talar för att Alexander Bengtsson, moderat politiker i Uppsala, är den person som påträffats död i en utbrunnen bil, sannolikt ett självmord. På twitter kommenterar Gudrun Schyman händelsen. ”Oavsett hur det gått till – rasismen tog hans liv”, skriver Schyman. Nu möter hon hård kritik för tweeten.

Tidigare idag meddelade polisen i Östergötland på sin hemsida att den moderata politikern Alexander Bengtsson med stor sannolikhet är den person som påträffats död i en utbrunnen bil i Ödeshög den 24 mars. Myndigheten berättar även att det inte finns något som pekar på att ett brott har begåtts.

”Resultaten talar starkt för ett befarat självmord”, skriver polisen i Östergötland på sin hemsida.

Oklara omständigheter om hot mot Bengtsson

Under dagen har även Åklagarmyndigheten publicerat ett pressmeddelande på sin hemsida med anledning av Bengtssons tragiska bortgång. De berättar att han blev delgiven misstanke om brott den 23 mars, dagen innan han påträffades död i en utbrunnen bil.

”I samband med utredningsåtgärder framkom sådana uppgifter att polisen i Uppsala beslutade att inleda förundersökning kring tre fall av falskt larm”, står att läsa i pressmeddelandet.

Falsklarmen ska röra tidigare anmälningar under senhösten 2015 och vintern 2016 om att han utsatts för ett antal hot över internet som han mottagit på bland annat sin mobiltelefon. Vidare berättar Åklagarmyndigheten att Bengtsson även anmält en misshandel den 9 mars.

Omständigheterna runt den anmälda misshandeln rapporterades av flera medier och enligt Bengtssons anmälan skulle någon ha knivattackerat honom i hans hem.

Den 20 mars berättar SVT att det arrangerades en antirasistisk demonstration delvis med anledning av att Bengtsson själv menade att hoten och knivattacken mot honom hade högerextrema kopplingar. Den 22 mars höll Bengtsson även ett tal, som SVT publicerar delar av, där Bengtsson understryker den enligt honom högerextrema kopplingen.

– Jag tänker inte låta nazisterna vinna, sa Bengtsson i det talet som finns publicerat i en video hos SVT.

Efter att tidningen Aftonbladet publicerar uppgifter om att Bengtsson är död, men utan att nämna Åklagarmyndighetens pressmeddelande om att Bengtsson delgavs misstanke om falsklarm, delas artikeln på Twitter av Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ.

”Oavsett hur det gått till – rasismen tog hans liv”, skriver Schyman på Twitter.

Nu möter Schyman hård kritik på Twitter där kritiker menar att hon försöker göra politik av den tragiska händelsen. När Nyheter Idag når Schyman över telefon är hon mycket kortfattat.

– Jag sitter i ett möte, säger Schyman i telefonen.

Kan jag ringa senare?

– Nej, det kan du inte. Du får mejla.

Nyheter Idag har skickat ett mejl med frågor till Gudrun Schyman. I händelse av att hon svarar på mejlet kommer vi publicera detta i en separat artikel. Nedan ser du reaktioner mot Schyman på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag