Gudryn Schyman: ”Terrorism är männens fel”

Feministiskt Initiativs ena partiledare, Gudrun Schyman. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
  • Fredag 20 feb 2015 2015-02-20
E-post 2374

SVERIGE I en debattartikel publicerad på SVT Opinion konstaterar Feministiskt Initiativs ena partiledare, Gudrun Schyman, att män är kraftigt överrepresenterade i våldsanvändning – men att detta kan avhjälpas genom att tidigt få männen att ifrågasätta de traditionella manliga normerna.

I tisdagens debattartikel berättar Gudrun Schyman om den rädsla som många européer känner efter den senaste tidens terrorattentat, och hur just den rädslan leder till, ”desperata åtgärder”, såsom stängda gränser, minskad rörlighet och inskränkt asylrätt. En lösning på problemet är dock inte att stänga in oss, eftersom det är först och främst inte vad som kommer utifrån som vi behöver oroa oss för, menar Schyman.

– Problemet i vårt samhälle är inte invandring, problemet är rasism.

I sann feministisk utrikespolitisk anda vill Gudrun Schyman inte hantera den överhängande risken för fler terrorattacker med upptrappat våld och ökad militarisering. Istället ser hon ett arbete för stärkt demokrati och mänskliga rättigheter som önskvärt. För att lösa konflikten behövs även en ökad delaktighet från alla håll samt minskad diskriminering, skriver hon.

Mäns våld är grundproblemet

Enligt Gudrun Schyman är grundproblematiken våld. Mer specifikt är det mäns våld. Hon menar att mäns överrepresentation i våldsanvändning beror på hur samhället socialiserar unga pojkar. För att lösa frågan bör dessa män fångas upp tidigt och lära sig vad som är rätt och fel värdringar.

– Förskolan och skolan är centrala arenor för normkritik men också fritiden måste kunna ge mer, förklarar Schyman.

I artikeln drar hon en tydlig parallell mellan våldet i nära relationer, samhälleliga relationer och i internationella relationer, och menar att alla tre former av våldsanvändning kan motverkas med samma medel.

Problemet är även rädsla. Antisemitism, islamofobi och antiziganism är enligt Schyman djupt rotade samhällsföreteelser.

– Nu om någonsin är det viktigt att inte frångå demokratiska principer, att inte inskränka friheter och rättigheter, skriver hon.

Hur detta mer konkret ska kunna stoppa terrororganisationer såsom Islamiska staten framgår inte av artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag