Guiden till att välja rätt kreditkort

  • Lördag 2 jul 2022 2022-07-02
E-post 0

Idag finns det ett enormt utbud av kreditkort på marknaden. Det kan vara svårt att överblicka alla olika slags kreditkort och avgöra vilket som är bäst för just dig och dina behov. Du måste först och främst identifiera vad du eftersöker. Låt det sedan ta lite tid att läsa på om de olika korten så att du hittar ett kort som verkligen stämmer överens med dina önskemål. Här hjälper vi dig på traven med hur du bör tänka för att hitta rätt i djungeln av kreditkort.

Innan du väljer kreditkort måste du identifiera dina behov. Det är viktigt att inte hänga upp sig för mycket på förmåner. Kanske har kreditkortet med oslagbara förmåner en hög årsavgift och uttagsavgift du bör ta hänsyn till. Eller så fokuserar du på bra reseförsäkring och noll i valutapåslag och glömmer bort att det viktigaste för dig är många räntefria dagar och låg räntesats. Om du vet med dig att du brukar avbetala dina köp gör en räntesats på 17 eller 21 procent stor skillnad. Räntefria dagar kan variera mellan 30 och 65 dagar så det kan också vara av stor vikt. Det beror helt på ditt sätt att leva, ditt betalningsmönster och dina planer inför framtiden vilket kreditkort som passar dig bäst. Kreditkortens olika för- och nackdelar spelar olika stor roll beroende på just din unika livsstil.

Se över kraven noga innan du ansöker om kreditkort

Kreditkortsutgivaren gör alltid en kreditupplysning på dig genom Upplysningscentralen (UC) innan du beviljas ett kreditkort. Därför är det viktigt att vara medveten om kraven som måste uppfyllas för att få ett kreditkort. Vet du med dig sedan innan att du inte uppfyller kraven är det nämligen onödigt att UC görs eftersom flera UC på kort tid kan sänka din kreditvärdighet. Faktorer som kommer att leda till att din kreditkortsansökan inte beviljas är betalningsanmärkningar och en aktiv skuld hos Kronofogden. Annat som påverkar din kreditvärdighet negativt är många utspridda lån och krediter. Försök därför istället lösa dem genom ett enda stort lån med bättre villkor. Din ansökan kan också nekas om din årsinkomst är för låg eller om du inte har åldern inne. Kolla därför upp kraven noggrant innan du ansöker om kreditkort så att du inte hamnar i en ond spiral. Om du inte beviljas ett kreditkort efter utförd UC för att kraven inte uppfylls kan det leda till att du inte får nästa kreditkort för att du gjort för många UC. Det är ett onödigt sätt att falla på.

Alltomkreditkort kan du jämföra alla kreditkort som erbjuds på marknaden. Här guidas du att hitta det kreditkort som är skräddarsytt just för dig. Du kommer att tjäna långsiktigt på att lägga ner tid på en noggrann jämförelse.

Enligt oss hör Collector Easyliving och Norwegian Bank kreditkort till de bästa kreditkorten som erbjuds idag. Collector Easyliving har hela 56 räntefria dagar och Norwegian Bank är också relativt frikostiga med sina 45 räntefria dagar. Båda korten har väldigt förmånliga villkor för dig som reser mycket.

Collector Easyliving – trygghet både borta och hemma

Collector Easyliving kreditkort har en en effektiv årsränta på 17,25 procent. Det innebär en månatlig ränta på 1,43 procent, vilket är en ganska låg ränta relaterat till andra kreditkortsutgivare. Kortet är gratis första året om du anger en kod på hemsidan, därefter är kostnaden 195 kronor.

Detta kreditkort är väl lämpat för dig som reser mycket eftersom du slipper valutapåslag och får flera omfattande reseförsäkringar. Dessutom ingår allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och utökad garanti på hemelektronik. Sammantaget innebär detta hög trygghet både på resa och på hemmaplan.

Nackdelen är den höga uttagsavgiften på 3 procent. Reser du sällan och har små behov av utökad trygghet på hemmaplan eller är skyddet redan uppfyllt? Ja, då kanske detta inte alls är ett bra kort för dig. Och gör du dessutom många uttag så faller förmånerna definitivt och du bör istället söka efter ett kort med låg eller ingen uttagsavgift.

Norwegian Bank kreditkort – ingen uttagsavgift och bra reseförmåner

På Norwegian Bank är den effektiva krediträntan 21,93 procent, vilket blir 1,82 procent per månad. Kreditkortet är förmånligt eftersom det inte har någon årsavgift och noll procent i uttagsavgift. Du samlar också cashpoints på alla dina kortinköp.

Övriga förmåner att väga in med Norwegian bank kreditkort är att du får rabatt när du reser med flygbolaget Norwegian samt att gratis avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår i kortet. Dessutom krävs det inte att kreditinnehavaren har hög kreditvärdighet.

Detta kort passar extra bra för dig som reser flera gånger per år eftersom poängen du tjänar på dina inköp sedan kan lösas in mot flygresor hos flygbolaget. Men är du normalkonsument och inte delbetalar dina inköp passar detta kort även om du reser begränsat eftersom du slipper års- och uttagsavgift.

Högt bonusbelopp passar storspenderaren bäst

Om ett kreditkort är det bästa beror alltså helt på hur du lever och konsumerar. Det bästa för den ena kan vara det sämsta för en annan. Om du spenderar miljoner på inköp varje år passar ett kreditkort med riktigt högt procentuellt bonusbelopp bättre. Den höga bonusen gör att en hög årsavgift och andra avgifter inte blir lika kännbara. Lösningen till att hitta det ultimata kreditkortet är att väga in vilka aspekter som väger tyngst i relation till ditt konsumtionsmönster och livsstil.

Det finns fyra olika slags kreditkort. Vissa kort är nästan identiska, men det brukar finnas något specifikt som särskiljer dem. Egentligen finns det ingen definitiv gränsdragning mellan korten. Ditt kreditkort kan mycket väl vara både ett bensin- och bonuskort. Här nedan går vi in på varje typ av kort.

Bonuskort – för dig med ett bestämt mål

Bonuskort lämpar sig bäst för dig som nyttjar kreditkortet regelbundet och vet vad du vill med ditt bonusinsamlande. Marginalen kreditkort innehåller till exempel nio olika reseförsäkringar, bonus på samtliga inköp och cashback i 200 av Marginalens partnerbutiker. Marginalen Bank bjuder också på första årsavgiften och har alltid två betalningsfria månader per år.

Vad gäller dessa kort ska du se över uttagsavgifter, årsavgifter och valutapåslag eftersom de ofta är relativt höga. I allmänhet lönar det sig riktigt bra med bonuskort endast om du frekvent gör köp på de företag bonus och cashback berör.

Bensinkort – för dig som tankar regelbundet

Denna form av kreditkort är perfekt för dig som är bilburen och har höga bränslekostnader. Bensinkort, eller tankkort, ger en specifik rabatt när du tankar på kortutgivarens bensinstationer och inkluderar också ett bonussystem.

Bonussystemet ger dig lägre rabatt på samtliga köp och upp till 2 % bonus på köp du gör på utfärdarens stationer. En fördel är att bensinkort än så länge inte har någon årsavgift.

Resekort – för den frekvente resenären

Givet namnet har du här det ultimata kreditkortet för människor som ofta är på resande fot. Dessa kort ger dig utökade reseförsäkringar och i allmänhet ingår ett bonussystem och rabatter på det flygbolag som kreditkortet är kopplat till.

Ofta är resekort fria från årsavgift, men i gengäld kan växlingsavgiften och/eller uttagsavgiften vara höga. Du bör se upp så att inte avgifterna blir högre än bonusbeloppet.

Matkort – för dig som är stammis på samma livsmedelskedja

Om du ofta handlar på samma matvarukedja är matkort ett fördelaktigt alternativ. Vissa matkort ger en fast bonus på alla köp medan andra enbart ger dig bonus i en specifik livsmedelskedja. Matkort använder ett stigande bonussystem och ger en högre procentuell bonus ju mer pengar du spenderar i affären. Om du ofta handlar på samma livsmedelskedja brukar det löna sig med ett matkort.

Maximera fördelarna med ditt kreditkort

Sammanfattningsvis bör du noga ringa in vad du vill uppnå med kreditkortet innan du väljer vilket du ansöker om. Det perfekta resekortet kan vara verkningslöst och fördyrande för dig som sällan reser. Och om du har ett matkort ger det endast fördelar om du handlar frekvent på den aktuella matvarukedjan. För dig som ofta delbetalar är räntesats och antal räntefria dagar extra viktigt. Det gäller att tänka sig för innan kreditkort väljs, men även att anpassa sitt beteende efter kortets förmåner så långt det går. På så sätt får du bästa möjliga valuta för ditt kreditkort och eventuella nackdelar blir inte lika kännbara.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag