Gunilla Gomér lämnar KD – ”Jag tänker fortsätta arbeta politiskt”

Gunilla Gomér - före detta Kristdemokrat. Foto: Privat
  • Onsdag 5 Nov 2014 2014-11-05
E-post 256

ALINGSÅS Nu lämnar Gunilla Gomér Kristdemokraterna i samband med att hennes mandat i nämnder löper ut till årsskiftet. Men hon tänker inte ge upp politiken. – Jag tänker fortsätta arbeta politiskt men vill inte gå ut med det förrän alla saker lagts på plats, säger hon till Nyheter Idag.

Den numera före detta kristdemokraten Gunilla Gomér sitter i miljönämnden och hälso-och sjukvårdsnämnden i regionen Västra Götaland samt samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås kommun. Men när mandaten i nämnderna löper ut till årsskiftet meddelar Gomér att hon nu tänker lämna Kristdemokraterna bakom sig.

Gomer är känd för sin linje i abortfrågan där hon står Sverigedemokraterna nära. Nyligen blev hon även uppmärksammad för en debattartikel hos Nyheter24 där hon argumenterade för en översyn av nuvarande migrationspolitik. Kritiker från bland annat Vänsterpartiet hävdade att Gomérs åsikter var ”rasistiskt hyckleri”. Andra debattörer i sociala medier visade uppskattning för hennes raka argumentation i brännande frågor.

”Det finns en gräns”

Nyheter Idag har talat med Gomér som berättar varför hon nu lämnar Kristdemokraterna. Det kan bli aktuellt med en politisk karriär i ett annat parti, avslöjar hon.

– Efter 15 år har vi vuxit ifrån varandra. Vi uppskattar inte varandra, och då är det dags att gå vidare, säger Gunilla Gomér när vi ringer henne.

Att hon valde att lämna partiet först nu efter valet beror på att hon inte vill göra någon stor sak av avhoppet.

– Jag har ju suttit på det mandat jag fick 2010 och det mandatet räcker fram till nyår och jag kände att det var viktigt att jag lämnar på ett bra sätt, förklarar hon.

Gomér kan beskrivas som tillhörande en konservativ falang. Hon har tidigare varit ordförande i den abortkritiska organisationen ”Ja till livet” och hon arbetar även som sjuksköterska, varför frågor om vård och människor ligger henne varmt om hjärtat.

– Visst kan man uppmana människor att arbeta för förändring inom partiet men det finns en gräns för hur mycket man kan jobba i motvind.

Beslutet kommer alltså inte plötsligt?

– Nej det har har mognat fram. Man kan inte traggla med något som inte leder någonstans. De frågor som jag har brunnit för får jag inget utrymme för i KD. Jag kan inte vänta tills partiet får en ny ledning eller en ny inriktning, jag har tröttnat på att jobba inifrån.

Trots att Gomér är en välkänd debattör och profil i politiska sammanhang tror hon inte att det är någon stor sak för Kristdemokraterna att hon nu lämnar. Tvärtom menar hon att önskan om en skilsmässa med partiet antagligen är ömsesidig.

– De hade säkert inte tänkt höra av sig inför nästa mandatperiod, och då har man ju helt enkelt inget samarbete längre, säger hon.

Vad Gomér kommer göra framöver får vi säkert anledning att återkomma till. Hon vill vara försiktig med att avslöja något redan nu, men det står klart att hon inte tänker lämna sitt engagemang för politiska frågor.

– Det håller jag för mig själv ett litet tag till.

Men finns det något annat parti som du kan tänka dig att engagera dig i?

– Ja det finns det. Jag vill fortsätta att arbeta politiskt men tänker inte gå ut med det förrän alla saker lagts på plats.

Hur ser du på Kristdemokraternas framtid?

– Jag tror att KD hade tur som kom på rätt sida strecket detta val. Ändrar inte partiet inriktning och tar tag i de viktiga frågorna så har jag svårt att se att KD finns kvar i riksdagen efter nästa val. Det gör att även de som jobbar för de här värdefrågorna kanske inte har någon plattform. Och då kan det också vara bra att man hittar andra partier där man kanske får gehör.

Gunilla Gomér säger att hon känner till många människor som stod med två valsedlar i handen när det var dags att rösta. Exakt vilket parti den andra valsedeln skulle tillhöra får vi gissa oss till, men att det råder konkurrens om konservativa väljare menar hon är en realitet.

– De valde KD för att de inte ville att KD skulle åka ur riksdagen. Nästa gång kanske de tar den andra valsedeln om ingenting händer. Men då måste det hända snabbt och förändringen måste vara radikal, menar hon.

Kristdemokraterna diskuterar väljarstödet precis som alla andra partier. Gomér är kritisk till den analys som KD gör och hon menar att den interna debatten om väljarstödet bygger mycket på floskler.

– Man kan inte skylla på att man varit i medieskugga eller inte kunnat nå ut med sitt budskap. Alla de här flosklerna som man skyller på när man sänkt sig, de funkar inte längre. Och tror man fortfarande på dem så får man väl fortsätta ytterligare en gång och se om det funkar. Men har man en sådan plattform som KD haft de här åren så är det helt enkelt fel budskap man har nått ut med och då har folk inte köpt det. Man får inte undervärdera väljarna, de kan faktiskt tänka själva och dra egna slutsatser, avslutar Gunilla Gomér.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag