Gür och Svensson grälar över M i Staffanstorp

Svensson (t.v) och Gür (t.h). Foto: Pressbild Timbro samt Nyheter Idag
  • Onsdag 20 mar 2019 2019-03-20
E-post 1009

Moderaterna i Staffanstorp ”är mer mot invandrare än mot höga skatter”, skriver den liberala debattören Mattias Svensson i DN – en formulering som möter reaktioner. ”Så skamligt”, kommenterar den borgerliga debattören Thomas Gür.

Moderaterna i Staffanstorp är hett omdiskuterade efter att kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) deklarerat att IS-återvändare inte ska vara välkomna till kommunen. I ett förslag yrkar han att kommunstyrelsen ska besluta att IS-återvändarna varken ska få försörjningsstöd eller annan service från kommunen.

Utspelet har väckt reaktioner och kritiker menar bland annat att förslaget strider mot lagen. En av kritikerna är den liberale debattören Mattias Svensson som utvecklar sina argument i en DN-ledare.

Väcker blandade reaktioner

”Den Sonessonska högern väljer samarbete med Sverigedemokraterna grundat på en växande samsyn kring en förbudsorienterad politik som inte sällan går på tvärs mot liberala värden. För dem är ekonomiska liberaliseringar inte så viktiga. De är mer mot invandrare än mot höga skatter”, skriver han.

Och just formuleringen att M i Staffanstorp ”är mer mot invandrare än mot höga skatter” uppmärksammas på flera håll, bland annat av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som ger Svensson medhåll.

Men alla är inte lika imponerade av Svenssons beskrivning. Den borgerliga debattören Thomas Gür beskriver Svenssons argument med ord som en ”intellektuell” och ”moralisk genomklappning”.

Han summerar även Svenssons ledare med orden ”så skamligt”.

Svensson: ”Onekligen riktat mot invandrare”

I en Facebookstatus kommenterar menar Svensson att Gürs kritik är ett personangrepp och att det är ”så han arbetar numera”.

I ett skriftligt svar till Nyheter Idag förklarar Svensson vad han menar med skrivelsen om att M i Staffanstorp ”är mer mot invandare än mot höga skatter”.

”Klart att man alltid kan diskutera exakta formuleringar, men ett krav på asylstopp är ju onekligen riktat mot invandrare liksom många av de andra utspelen om restriktioner omfattar vissa kategorier av de som har invandrat eller rest hit. Min poäng är att ställa två frågekomplex och dess relativa vikt mot varandra och att det har konsekvenser för den resulterande agendan”, skriver Svensson.

Han menar att de frågor som lyfts upp från moderat håll också kommer att definiera partiet i ett större perspektiv.

”Politik handlar i mycket om preferensintensitet. Om Moderaterna profilerar sig med restriktioner och förbud blir de ett annat parti än om de profilerar sig med ekonomiska liberaliseringar och sänkt skatt. Ett sämre tycker jag, bättre tycker andra”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag