GW misstänker politiska motiv bakom bombningar

Leif GW Persson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 Nov 2019 2019-11-07
E-post 549

Politiska motiv kan ligga bakom många av bombattentaten i Sverige, säger Leif GW Persson i TV 4:s ”Brottsjournalen”.  Det kan handla om personer som vill påverka den kriminalpolitiska debatten och bara orsaka materiell förödelse och uppmärksamhet, vilket enligt GW skulle förklara att relativt få skadats och dött under bombvågen.

– Det handlar om olika saker, på den punkten är jag fullständigt övertygad, säger Leif GW Persson i ”Brottsjournalen”.

– Dels handlar det om sprängningar som är riktade mot en person eller en verksamhet, och en viss del av dem har att göra med den här vanliga organiserade brottsligheten typ skjutningar i våra förorter och sådär.

– Men jag kan inte komma ifrån en misstanke om att där finns också sprängningar man tycker att… som inte är riktade, där man tycker att det är kul när det smäller. Det händer ju saker. Man skriver i tidningen, man kan se på tv och sådär. Det är ganska vanligt motiv till sprängningar, och då letar vi bland helt andra gärningsmannakategorier.

– Jag kan inte ens komma ifrån en misstanke om, det är i vart fall ett tänkbart motiv, att vissa av sprängningarna är initierade av politiska motiv. Att man vill påverka den kriminalpolitiska debatten.

– Många av de här sprängarna, de visar en påfallande ömsinthet i förhållande till tänkbara offer, det vill säga man vill undvika att skada personer. Men man vill ändå åstadkomma den materiella förödelsen och den därmed sammanhängande uppmärksamheten.

Läs även: Nya svenska trenden – termosbomber

Sent på onsdag kväll exploderade en sprängladdning vid ett bostadshus i Hässleholm. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska en kvinna ha upptäckt en termos på balkongen. Hon kastade sig över sitt barn innan explosionen, och ingen person kom till skada.

Tre personer har gripits som misstänkta för inblandning i bombningen i Hässleholm, enligt Kvällsposten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag