GW sågar Thornbergs nya utspel: ”Utsatte Löfving för en offentlig avrättning”

Foto: Joakim Berndes CC BY 4.0 / Nyheter Idag
  • Onsdag 12 apr 2023 2023-04-12
E-post 0

Polismyndighetens agerade helt riktigt i ärendet Linda Staaf och Mats Löfving. Det var rikspolischef Anders Thornbergs budskap när han för första gången uttalade sig i frågan till media efter polischefen Mats Löfvings bortgång. Nu sågas han ännu en gång av polisprofessorn Leif GW Persson.
– Han utsatte Löfving för en offentlig avrättning, säger GW i TV4 Nyhetsmorgon.

– Vi har agerat utifrån Polismyndigheten och så vitt vi kan bedöma så har vi agerat på det sätt som vi kunde och borde göra, sade Thornberg till TV4 Nyheterna.

Läs även: Thornberg uttalar sig efter Löfvings död: ”Gjort det som var rimligt”

Att han tidigare duckat frågor om polisens agerande i ärendet förklarade Thornberg delvis med det sorgearbete som pågått sedan Mats Löfvings död. Leif GW Persson tycker att just det utspelet är ”väldigt osmakligt”.

– Det kunde han ha undvikit eftersom han utsatte Löfving för en offentlig avrättning, utan rättslig grund, säger GW i Nyhetsmorgon.

Polisprofessorn är övertygad om att hela affären har skadat förtroendet för Polismyndigheten.

– Det har det naturligtvis gjort, men det intressanta för mig är att verksamheten inte faktiskt fungerar. Man klarar inte upp några brott helt enkelt. Och vi har i Sverige, per polisanställd, världens dyraste polis, säger GW.

Att Thornberg än så länge har fått sitta kvar på posten tror GW beror på att han ändå ska lämna nästa år och att man från regeringshåll kanske inte har någon given ersättare.

– Förmodligen är det så att man i departementet och regeringen är lika mån om sin husbil som Thorberg själv, så man vill inte hamna i ett nytt utnämningsärende.

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Läs även: Springare: ”Thornberg är mångfalt sämre än Dan Eliasson”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag