GW:s lösning på poliskrisen: Sparka hela ledningen

Bild: Faksimil TV4 Play
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 4423

Ge hela den nuvarande polisledningen sparken. Det är Leif GW Perssons radikala lösning på poliskrisen när han gästar TV4 Nyhetsmorgon.

–  Sedan ersätter vi dem med personer som förstår sig på den här problematiken och vet vad det handlar om, föreslår GW.

Flera poliser har nyligen trätt fram i Svenska Dagbladet och vittnat om hur illa polisarbetet sköts på grund av usel organisation, inkompetens och dålig fungerande nyckelfunktioner.

– De senaste årens facit säger allt. Vårt resultat är för dåligt, vi avslutar för få ärenden och får för få domar. Men vi varken analyserar eller utvärderar varför vi inte når fram. Vi har inte varit så här dåliga på 20 år, sade den tidigare gruppchefen Jacob van Rooij till SvD.

Läs även: Poliser totalsågar sitt eget arbete: ”Har inte varit så här dåliga på 20 år”

Nu instämmer Leif GW Persson i kritiken när han gästar TV4 Nyhetsmorgon. Han håller med de klagande poliserna om att grundproblemet är polisens organisation. Exempelvis menar han att polisen hela tiden försöker centralisera myndigheten, samtidigt som brotten sker på den lokala nivån.

– Då utarmar man resurser på den lokala nivån och man utarmar kärnverksamheten som i det här fallet just handlar om att utreda brott, säger GW, som har ett radikalt förslag på lösning: ge hela den nuvarande polisledningen sparken.

– Vi lyfter ut den nuvarande centrala polisledningen, rikspolischefen och hans närmaste medarbetare. De kan med fördel göra något annat. Sedan ersätter vi dem med personer som förstår sig på den här problematiken och vet vad det handlar om, säger han.

GW hade hoppats mer på den nuvarande polischefen Anders Thornberg då han själv varit polis, men menar att han omger sig med för många experter som inte är poliser.

– Det är inbyggt i organisationen. Hälften av polisens personal sysslar med annat än kärnverksamheten. Det är en byråkratiseringsgrad som är skrämmande. Det är som att hälften av medarbetarna på Volvo gjorde annat än att producera bilar, säger GW.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Läs även: Lärare larmar om lågbegåvade polisstudenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag