Gymnasieafghan döms för brutalt mordförsök på prostituerad

Bilder ur förundersökningen.
  • Onsdag 7 dec 2022 2022-12-07
E-post

MALMÖ Sex minuter tillbringade 22-årige Seyed Alavi på hotellrummet dit han kommit för att träffa en prostituerad kvinna. Han högg henne i halsen och bålen och tryckte med handen på såren. Men när han rotade i hennes väska lyckades hon fly ut på taket och tillkalla hjälp.
–Han kom inte till mig för att han ville få tjänster, utan han kom till mig för att döda mig. Och det var målmedvetet, säger kvinnan i förhör.

Strax efter halv tre på eftermiddagen den 5 maj fick flera personer syn på en kvinna uppe på taket till ett hotell. Hon försökte skrika och gestikulerade vilt med armarna. Blod syntes på hennes händer. När polis kom upp på taket låg kvinnan ned, täckt av blod och med flera djupa sår, ett av dem i halsen. Det var därför hon inte kunnat ropa på hjälp.

Kvinnan var 32 år gammal och hemmahörande i Ryssland. Hon hade kommit till Sverige för att under en tid arbeta som prostituerad. Hennes manager hade lagt upp en annons på eskortsidan sex-tjejer.com.

– Egentligen är det inte mitt jobb. Jag jobbar inte med det. Det var bara tillfälligt. Jag behövde lite pengar för att betala mina studier. Så det var sysselsättning… temporär sysselsättning, säger kvinnan i förhör.

Klockan 14.30 hade det knackat på dörren till hennes hotellrum. Hon väntade en kund men visste inget om vem det var och hade inte haft någon kontakt med honom innan. Fram till den punkten hade saken hanterats av hennes operatör, en kvinna i Ryssland.

Mannen hon släpper in i rummet är 22-årige Seyed Alavi. Hon sätter sig ned och skickar ett kort meddelande till operatören om att kunden har anlänt. Alavi står lugnt och ställer några frågor om vad hon ställer upp på. Hon svarar att hon inte gör något annat än vad som redan är överenskommet. Då säger han att han har en present till henne, och drar fram en kniv ur jackans innerficka.

– När han plockade fram kniven då var hans ögon, jag skulle säga att de var vilda, de upplevdes som om han kände någon slags iver. Han är ingen bra människa, ingen bra person. Han har, jag skulle kalla det för smutsig energi, säger kvinnan i förhör.

– Och då ställde jag mig upp. Och då han tog mig och skär halsen på mig och sedan kastade mig på sängen. Och sedan han stack mig två gånger till på sängen, med kniv. Och sedan han tryckte på dem också, på såren.

Hon har en djup sårskada på halsen och har fått ta emot två hugg mot bålen som skadat inre organ, men hon ger inte upp, och när hon ser en möjlighet tar hon den.

– Jag hinner reagera medan han rotar inne i min väska. Han kanske letade efter pengar. Då hinner jag springa ut på balkongen. Han springer inte efter mig. Jag hoppar över balkongens räcke och hoppar över på taket. Jag hade tur att balkongdörren var öppen. Och på andra sidan gatan fanns människor som såg mig. De såg mig. Jag ramlade ner. Jag hade inga krafter mer. Jag kommer ihåg att solen sken. Och jag hade blod på hela mig.

I efterhand reflekterar hon över att hon trots allt hade tur.

– Jag vill bara säga att det var det enda rummet som hade balkong. Om det skulle vara ett annat rum på en annan våning, jag skulle inte överleva förmodligen. Om det skulle vara helgdag eller efter arbetstid, jag skulle dö där, där jag befann mig.

Men hon överlevde, och tack vare information som hennes operatör i Ryssland skickade kunde polis identifiera den skyldige, Seyed Alavi. Han kom till Sverige från Iran under migrantvågen 2015 men fick ett utvisningsbeslut två år senare. Han fick dock stanna för gymnasiestudier.

Seyed Alavi säger sig inte minnas vad han gjorde den dagen men säger att han besökt hotellet vid ett par tidigare tillfällen för att träffa prostituerade och att han vid något av de tillfällena gått därifrån utan uträttat ärende då kvinnan inte gått med på hans krav.

Bevisningen mot Alavi är emellertid mycket stark. Han efterlämnade DNA och fingeravtryck på hotellrummet och övervakningsfilmer visar hur han anländer till och lämnar rummet. Kvinnan pekar också ut honom som den skyldige. Han döms nu till 16 års fängelse och livstids utvisning.

Motivet till gärningen är oklart. Åklagaren har spekulerat om att det berodde på att kvinnan inte ville ställa upp på alla de tjänster han ville ha, men kvinnan själv ger en annan bild.

– Han kom helt enkelt, ställde sina frågor, plockade fram sin kniv och började skära mig. Det vill säga, han hade en plan. Just att skära mig, han hade inget annat intresse, vad jag tror.

Läs även: Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna

Läs även: Polis lajvade hortorsk – utsattes för rånförsök

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag