Hade fel – LO-bossen Thorwaldsson (S) om asylinvandring: Kan ge Sverige ”superekonomi”

Foto: Frankie Foughantine Wikipedia/Nyheter Idag/Faksimil SvD
  • Torsdag 18 apr 2019 2019-04-18
E-post 2865

SVERIGE Idag borde Sverige ha en ”superekonomi” med 4-5 procents tillväxt tack vare asylinvandringen. Åtminstone var det vad socialdemokratiske LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson förespådde i en intervju i december 2015. Thorwaldsson fick fel – 2019 var tillväxten 1,2 procent och siffror från Arbetsförmedlingen för 2017 visar att bara var 20:e nyanländ invandrare hade ett jobb utan subventioner. Under 2020 ser läget ut att förvärras kraftigt. UPPDATERAD.

Det var i en intervju 2015 med Nyhetsbyrån Direkt som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson såg optimistiskt på möjligheterna att få asylinvandrare i arbete.

– Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa. Lyckas vi får vi en superekonomi, jublade han.

Det kunde gå snabbt menade Thorwaldsson – tidigare SSU-ordförande och numera ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Det är en enorm investering. Men redan 2020 kan de flesta av dessa 170 000 ha arbete, sade Karl-Petter Thorwaldsson entusiastiskt. 2017 hade var 20:e nyanländ invandrare ett jobb utan subventioner efter avslutad etableringsfas.

Strategin var klar för Thorwaldsson. Mindre fokus på att lära de nyanlända invandrarna svenska och istället satsa på att de skulle komma i arbete.

Thorwaldsson framhöll i intervjun att fyra syriska läkare fått jobb.

– En god investering, sade Thorwaldsson som i intervjun tryckte på vikten av utbildning de kommande åren för att korta tiden för nyanlända att komma i arbete.

S-MP-regeringen lanserade hösten 2015 omfattande resurser till utbildning, validering, etableringsersättning till kommuner. Trots det har Thorwaldssons förhoppningar om ”superekonomi” inte infunnit sig.

Forskaren Joakim Ruist presenterade 2018 en rapport som visar att asylinvandrare i snitt innebär en nettokostnad för de offentliga finanserna med 74 000 kronor per år.

LO:s egne ekonom Torbjörn Hållö har vid flera tillfällen skrivit på Twitter om hur invandring inte är någon lösning på demografiska och ekonomiska problem i Sverige.

Hållö har bland annat sågat den förre statsministern Fredrik Reinfeldts rapport som föreslog ökad invandring och att jobba till 75 som lösningar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag