Hade ingen lokal: Därför kunde inte Ygeman informera Löfven om IT-skandalen

Anders Ygeman. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post

”Det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information”, säger inrikesminister Anders Ygeman. Det är anledningen till att han inte en enda gång under ett helt år informerade statsminister Stefan Löfven om IT-skandalen som hotar rikets säkerhet.

Under ett års tid kände inrikesminister Anders Ygeman till IT-skandalen på Transportstyrelsen som hotar rikets säkerhet. Mängder av skyddsvärd information, varav en del av militär natur, kan ha röjts för främmande makt. Trots att informationen var av synnerligen känslig och angelägen natur påstår statsminister Stefan Löfven att han blev informerad först i januari i år.

Men ett år innan, i januari 2016, informerades inrikesminister Anders Ygeman (S). Det betyder att han hållt tyst inför statsministern om informationen i ett års tid. När Aftonbladet talar med Ygeman ger han en minst sagt originell förklaring till varför.

– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet, utan att det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information, säger Ygeman till tidningen.

Samtidigt säger han att det har spridits information till berörda departement. Påståendet om att det krävs speciella lokaler väcker nya frågor i sociala medier.

Kommunikations- och analyschef för M i Stockholms stad Erik Randberg twittrar funderar på Twitter var det säkerhetspolitiska rådet har sina möten. I det rådet ingår både statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag