Häktad för terrorism – får stöd från Sverige

Moazzam Begg. Bild från facebookgruppen "cageprisoners"
  • Onsdag 26 feb 2014 2014-02-26
E-post 0

TERRORISM Den förre detta Guantanamofången Moazzam Begg är en av fyra personer som blivit häktad i Storbritanien, misstänkt för terrorbrott, troligen begått i Syrien. Nu får Begg stöd från bland annat Sverige.

Han häktades misstänkt för att delta i ett träningsläger för terrorister samt för att underlätta terrorism utomlands, skriver brittiska BBC på sin webbsida. Landet som avses är troligen Syrien, där det just nu pågår en väpnad konflikt mellan militanta islamister och landets regim.

Begg har tidigare suttit fånge i fängelset på Guantanamo, där USA har hållit människor fångna med stöd av speciella lagar avseende terrorism. Anläggningen på Guantanamo, som egentligen är en militär anläggning på Kuba, har kritiserats starkt i världen för att bryta mot mänskliga rättigheter. Flera människor har blivit fängslade, misstänkta för terrorbrott, utan att ha fått en rättegång.

Inbjuden till Sverige av Muslimska Mänskliga Rättighetskommiten

Moazzam Begg har tidigare varit i Sverige och berättat om sin tid på Guantanamo. Det var bland annat Muslimska Mänskliga Rättighetskommiten som bjöd in honom till ett seminarium i Stockholm med titeln ”Medierna och ’kriget mot terrorism'”. Även Afrosvenskarnas riksförbund, Sveriges unga muslimer samt Cinemafrika var med att arrangera seminariet.

Även Stockholms stadsteater har uppmärksammat Moazzam Begg

Berättelsen om Moazzam Begg har även uppmärksammats genom en pjäs på Stockholms stadsteater. I ett pressmeddelande från Stockholms stadsteater berättar regissören om bakgrunden till pjäsen.

– Den föreställning vi gör nu handlar dels om Guantanamo men framför allt om demokratibegreppet. Det handlar om oss själva. Om vad som hänt i världen efter den 11 september. Genom att berätta om de här människornas öde vill jag väcka intresse för att diskutera vad som håller på att hända med demokratibegreppet, säger Eva Bergman.

Får stöd från flera håll – även Sverige

Gripandet av Moazzam Begg engagerar många i sociala medier. På twitter har taggen #ReleaseMoazzam börjat användas och även facebookgruppen ”cageprisoners” uppmanar att frige Begg. Facebookgruppen har i skrivande stund nästan 7000 gillningar.

Från svensk sida visar Fatima Doubakil sitt stöd på twitter. På Fatimas twittersida står även att läsa att hon sitter i styrelsen för Muslimska Mänskliga Rättighetskommiten.

Bild: Faksimil Twitter

Bild: Faksimil Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag