Häktad för våldtäkt på 14-åring – greps i Tyskland efter DNA-träff

Foto: Hailey Kean/Åklagarkammaren
  • Tisdag 12 jan 2021 2021-01-12
E-post

MALMÖ En man i 40-årsåldern misstänks för en överfallsvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Malmö 2016. På lördagen häktades mannen vid Malmö tingsrätt, något som Sydsvenskan var först att rapportera om. Mannen upptäcktes via DNA-träff när han greps för ett annat brott i Tyskland. En knapp månad efter att han blev svensk medborgare lämnade han Sverige, visar Nyheter Idags granskning som också visar att han utvandrade igen fem dagar efter våldtäkten.

Den 22 juli 2016 blev en 14-årig flicka våldtagen mitt på dagen när hon var ute och gick vid Husiegårds idrottsplats i Husie i Malmö och plötsligt mötte en okänd man. Mannen drog in henne i ett buskage och våldtog henne.

Polisen säkrade DNA-spår från våldtäkten och topsade 450 olika män. Men trots omfattande utredningsåtgärder lyckades man inte få tag på en misstänkt gärningsman. Förrän nu, över fyra år senare.

DNA:t från Husiemannen lades in i Europols databas som automatiskt matchar mot brottslingar i andra europeiska länder.

I augusti blev det träff. En iransk man i 40-årsåldern som numera är svensk medborgare hade gripits och topsats för ett annat brott i Tyskland.

– Det är fantastiskt när det resultatet dimper ner. Att nu, så här lång tid efteråt, få möjlighet att komma till punkt, har kammaråklagare Kajsa Cavallin sagt till SVT Nyheter Skåne.

Sedan har mannen begärts utlämnad och i lördags häktades han för grov våldtäkt mot barn.

Mannen blev svensk medborgare 2013. En knapp månad senare lämnade han Sverige och har efter sitt medborgarskap bott mindre tid i Sverige än utomlands. Tingsrättens handlingar visar att mannen – trots det svenska medborgarskapet – behöver tolkstöd på persiska.

Extraläsning för prenumeranter: Läs om hur den misstänkte flyttat in och ut ur Sverige efter att ha tillskansat sig ett svenskt medborgarskap. Prova på för 69 kronor i månaden!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag