Häktad västeråsrånare fick beröm av Beatrice Ask – För att skydda apotek mot rån

Här ser vi förre justitieministern Beatrice Ask tillsammans med ungdomar i "Tro, hopp och kärlek" där den nu häktade mannen var engagerad. Foto: Polisen
  • Onsdag 10 jun 2015 2015-06-10
E-post 491

VÄSTERÅS Nu kan Nyheter Idag avslöja att en av de häktade personerna i det uppmärksammade rånet i Västerås fick beröm av förre justitieministern Beatrice Ask för sitt engagemang i att skydda ett apotek från nya rån. – Det har hänt en massa rån mot apoteket och det är absolut inte bra, förklarade den nu häktade rånaren för Sveriges Radio förra året.

Torsdagen den fjärde juni utspelades dramatiska scener i centrala Västerås. Ett rån hade precis inträffat mot en pantbank och i flykten från platsen ingrep flera poliser mot rånarna med dragna vapen och en av rånarna ska själv varit beväpnad med en automatkarbin, enligt ett vittne till Aftonbladet. En bil hade krockat mot ett träd och skottlossning hade brutit ut, berättade Mari Boman som befann sig i närheten, till Nyheter Idag.

– Jag hörde ett skott och då tittade jag ut och då sköt de för andra gången. Då såg jag en civilpolis springa med dragna vapen efter Munkgatan.

Under häktningsförhandlingen klagar en av de gripna, via ombud, över att polisen spelar dansbandsmusik i arresten. I protokollet från häktningsförhandlingen står att den misstänkte gör gällande att ”han hålls under tortyrliknande former”, med anledning av musiken.

De häktade personerna är hemmahörande i Stockholm, varav flera bor på adresser i eller i närheten av Järvafältet. Enligt en källa till Aftonbladet har flera av de häktade kopplingar till upploppen i Tensta nyligen där stenar ska ha kastats mot polisen.

Fick beröm av Beatrice Ask för engagemang mot rån: ”Bra initiativ”

En av de häktade männen, själv boendes på en adress i Rinkeby i norra Stockholm, har tidigare figurerat i media. I ett inslag i Sveriges Radio berättar han om sitt engagemang i att starta upp föreningen ”Tro, hopp och kärlek” med syftet att skydda ett lokalt apotek i Rinkeby som blivit utsatt för flera rån. Lokaltidningen Mitt i berättar om ett av de utsatta apoteken där ”situationen inte längre var hållbar”.

– Det har hänt en massa rån mot apoteket och det är absolut inte bra, förklarade den nu häktade personen till Sveriges Radio.

Samtidigt berättade polisen på sin hemsida om ett besök i Rinkeby av dåvarande justitieministern Beatrice Ask där den nu häktade mannen fick beröm för sitt engagemang. Nyheten på polisens hemsida togs bort efter att Fria Tider den 30:e september förra året uppmärksammat att mannen då häktats för ett annat rån.

– Det är ett bra initiativ av ungdomarna att engagera sig, det visar att ungdomar vill hjälpa till. Det är också bra av Polisen att vara positiv till Tro, hopp och kärlek, sade hon då enligt Fria Tider.

I Fria Tider står att mannen då häktades för rån och våldtäkt. När Nyheter Idag kontrollerar uppgifterna i häktningsprotokollet, daterat den 16:e oktober förra året, finner vi att mannen enbart var häktad för ett rån som ägt rum den 10:e september i Spånga. Uppgifterna om att mannen varit delaktig i en våldtäkt har inget stöd i handlingarna från tingsrätten, däremot åtalades han tillsammans med andra brottsmisstänkta i Solna tingsrätt, där rubriceringen bland annat var våldtäkt.

Dömdes senast i november förra året till fängelse i ett år och fyra månader

Den nu häktade rånaren, som fått beröm av förra justitieministern Beatrice Ask för sitt engagemang mot rån, kan inte varit ute i frihet många dagar förrän rånet i Västerås ägde rum. I en dom meddelad i Solna tingsrätt den 17:e november förra året dömdes mannen till ett år och fyra månader fängelse för sin delaktighet i ett rån mot en ägare av en frisörsalong.

Enligt domen har grovt våld använts mot ägaren av frisörsalongen och denne ska ha tappat medvetandet. Bland annat hade flera knytnävsslag utdelats mot huvudet och en guldkedja som hängde runt halsen slitits av samtidigt som andra gärningsmän hållt hans händer bak ryggen. Den nu åter häktade mannen ska även varit delaktig i att försöka bryta sig in i frisörsalongen.

Mannen har tidigare även dömts för flera fall av narkotikabrott, flera fall av olaga hot, samt olovlig körning.

Nyheter Idag kan inte finna att ägaren av frisörsalongen i Rinkeby fått något beröm av politiker eller ministrar för sitt företagande med frisörsalongen.

Nedan ser du videobilder från rånet i Västerås där Mari Boman berättar från platsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag