Polisen om gripna rånare: ”Nej, det går inte skicka in önskelåtar som ska spelas i arresten”

De misstänkta rånarna torteras nu med musik från Thorleifs enligt Aftonbladet. Bilden är ett montage. Foto: Privat
  • Lördag 6 jun 2015 2015-06-06
E-post 320

VÄSTERÅS De misstänkta personerna som greps av polis för att ha rånat en pantbank i Västerås upplever att de är torterade med bland annat dansbandsmusik som spelas i arresten på hög volym. – Nej, svarar polisen på frågan om man kan skicka in en önskelista på låtar som ska spelas.

Tidningen Aftonbladet rapporterar på lördagskvällen att polisen i Västerås har satt upp stora högtalare i arresten där det bland annat spelas dansbandsmusik för de misstänkta gärningsmännen som greps i samband med att en pantbank rånades i centrala Västerås. En av de arresterade har via sin advokat Thomas Olsson lämnat in en polisanmälan mot polisen för musiken som spelas.

– Han anser sig bli behandlad under tortyrliknande former. Det påminner närmast om en beskrivning av hur man anser sig kunna behandla fångarna på Guantanamo, säger Thomas Olsson till Aftonbladet.

Personerna som är gripna ska enligt en källa till Aftonbladet vara hemmahörande i norra Stockholm, och de ska även ha kopplingar till upploppen i Tensta den 23:e Maj i år. Då rapporterade polisen att det kastades både stenar och brandbomber mot polisen. Nu när de sitter gripna i arresten torteras de bland annat med dansbandslåten ”Gråt inga tårar”, enligt Olsson.

Läs också: Här griper polisen rånare i centrala Västerås: ”Jag hörde ett skott”

Går inte skicka in önskelåtar som ska spelas i arresten

När Nyheter Idag ringer till Länskommunikationscentralen i Västerås svarar Jimmy Lindvall i telefonen. Han berättar att han inte kan kommentera någonting om uppgifterna i Aftonbladet att det spelas musik på hög volym i arresten men vi försöker ändå få svar på några av våra frågor.

– Du får återkomma på måndag och söka kommenderingschefen för hela den här händelsen.

Okej… jag skulle fråga om man kan skicka in en önskelista på låtar?

– Haha… du kan ju skicka så får vi se vad som händer.

Så det skulle kunna gå att skicka till er?

– Ja nä, skämt åsido. Nej…

Du vet inte om de har spelat Jailhouse Rock med Elvis Presley?

– Det vore ju rätt kul i såfall, men nä… du, jag vet som sagt inget om det där ärendet än det som står i Aftonbladet.

På forumet Flashback spekuleras i om anledningen till att musiken spelas kan bero på att de arresterade inte ska ha någon möjlighet att kommunicera med varandra och på så sätt prata ihop sig. Nyheter Idag ställde frågan om det teoretiskt är möjligt att exempelvis med hög röst kunna kommunicera genom dörrarna i arresten till människor som sitter i andra celler.

– Jag har inga kommentarer till det, avslutar Lindvall i telefonen.

Nedan kan du lyssna på tortyrmusiken ”Gråt inga tårar” som rånarna tvingas utsättas för

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag