Halva poliskåren borta – Medborgare tvingas bygga egna utryckningsfordon

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 7 jul 2017 2017-07-07
E-post 1395

SVERIGE Polisen lider av personalbrist runtom i Sverige. I Karlskrona saknas halva poliskåren och i Dalsland patrullerar endast en polisbil ett område lika stort som Storstockholm. – Polisen har alltid varit överbelastad, men inte i den utsträckning som det är nu. Sedan omorganisationen har det blivit markant sämre, i alla fall för oss, säger Magnus Bergman, lokalområdeschef Karlskrona.

Under sommartid är det många svenskar som tar semester, för många polisenheter innebär det kris eftersom inga ersättare går att hitta, uppger Expressen.

På många håll i landet är polisen allvarligt underbemannad, ett av områdena där krisen slagit allra värst är Dalsland, där en ensam polisbil bevakar ett område lika stort som Storstockholm.

Polisen varnar för att de måste ignorera brott och att medborgarna tvingas ta lagen i egna händer. Flera dalslänningar har gjort om sina bilar till vakt- och utryckningsfordon och grannverksamheten har ökat explosionsartat till följd av polisens frånvaro.

– Då känns det precis som att människoliv i landsbygd och glesbygd inte har lika stort värde, säger polisinspektör Monica Lindberg till Expressen.

LÄS ÄVEN: Polisen i Dalarna saknar pengar – Stänger 15 av 17 stationer under sommaren

Även Karlskrona drabbas kraftigt under sommaren, över hälften av personalen är på semester och hittar inga ersättare. Polisen Magnus Bergman från Karlskrona uppger att den främsta orsaken till personalbristen är polisens omorganisation som sätter större fokus på det regionala än det lokala.

– Polisen har alltid varit överbelastad, men inte i den utsträckning som det är nu. Sedan omorganisationen har det blivit markant sämre, i alla fall för oss, säger Magnus Bergman, lokalområdeschef Karlskrona till Blekinge Läns Tidning.

Under sommaren saknar polisen i Karlskrona bemanning för 100 arbetspass vilket motsvarar 900 arbetstimmar, de flesta resurser har flyttats till Malmö där behovet uppges vara större.

– Det är ett beslut som har tagits på högre nivå. Även om jag vill behålla min personal finns det inte mycket som jag kan göra, säger Magnus Bergman till Blekinge Läns Tidning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag