Hamas avrättar palestinier offentligt – fördöms av människorättsaktivist

  • Lördag 23 aug 2014 2014-08-23
E-post

GAZA Minst 18 palestinier har avrättats av Hamas, misstänkta för att ha samarbetat med israeler. Att samarbeta med Israel är belagt med dödsstraff, enligt palestinsk lag, och det här är den största kollektiva avrättningen sedan Hamas tog makten i Gaza 2007.

Massavrättningen ägde rum på fredagen, utanför en moské strax efter fredagsbönen och offren arkebuserades av maskerade män. Enligt vittnen ska gärningsmännen ha ropat ”Gud är god” samtidigt som de sköt, rapporterar Associated Press.

Hamas har uppgett att ytterligare 11 palestinier sköts till döds i Gaza city tidigare på fredagen, efter att även de har misstänkts för samröre med Israel. Även på torsdagen mördades tre palestinier av Hamas, av samma skäl.

Utomrättsliga avrättningar

Avrättningarna har skett utan rättegång och det är så Hamas vill att det ska skötas, enligt sin egen webbsida Al Mejd. Där skriver man att misstänkte bör hanteras ”på fältet” hellre än i en rättegångssal.

Den palestinska myndigheten har ifrågasatt avrättningarna, men Hamasmilisen påstår att avrättningarna skett i enlighet med krigets speciella lagar.

Palestinskt centrum för mänskliga rättigheter i Gaza har fördömt morden, rapporterar Daily Mirror.

-Vi kräver att den palestinska myndigheten och de beväpnade styrkorna ingriper för att stoppa dessa utomrättsliga avrättningar oavsett orsak eller motiv, säger Raji al-Surani, ordförande i mänskliga rättighetskommittén i Gaza.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag