Lundalektorn om Hamas terrorattack: ”Önskar att de kunde ha väntat fem dagar”

Bild: Faksimil Youtube.
  • Torsdag 11 jan 2024 2024-01-11
E-post 0

Andreas Malm, universitetslektor i humanekologi på Lunds universitet, har uppmärksammats för flera uttalanden om Hamas och Israel den senaste tiden. Bland annat berättar Malm i en intervju att han hade en resa planerad till Israel som stoppades på grund av Hamas terrorattack den 7 oktober, och att han ”önskar att de kunde ha väntat med den operationen ytterligare fem dagar” så att Malm kunde ha åkt.

Andreas Malm är universitetslektor i humanekologi på Lunds universitet med en månadslön på 52 000 kronor. Han har sedan början av 2000-talet haft en framträdande roll i den svenska debatten med utrymme i bland annat Dagens Nyheter, i synnerhet med sina alarmistiska inlägg i klimatfrågan, om vilken han skrivit ett antal böcker.

Malms ståndpunkter i Palestina-frågan har genom åren varit betydligt mer kontroversiella. År 2006 hamnade Malm i en hätsk debatt med vänsterdebattören Rasmus Fleischer angående det stöd Malm flera gånger uttryckt för den Libanon-baserade, iranstödda terrorgruppen Hizbollah.

I en debattartikel publicerad av Expressen 2006 med titeln ”Därför ska vi stödja Hizbollah” anklagade Malm Fleischer för att vara fascist på grund av sitt stöd till Israel i det då pågående kriget mot Hizbollah. Själv förklarade Malm att han stödde Hizbollah för att ”en seger för Hizbollah producerar det mest önskvärda resultatet.”

Under en nätsänd debatt våren 2021, som skulle handlar om covid-pandemin och klimatet, frångick Malm ämnet helt för att istället hylla Hamas militära ledare Mohammed Deif, överbefälhavare för al-Qassam Brigaderna som genomförde terrorangreppet mot Israel den 7 oktober förra året. Malms reservationslösa hyllningar av Hamas fick den tyske deltagaren Anselm Jappe, professor i filosofi, att lämna debatten.

Efter Hamas terrorangrepp mot Israel kommenterade Malm kraven på att fördöma Hamas terror spydigt i en text på vänstersajten Parabol publicerad i slutet av oktober.

”Att det som hänt skulle ha något med antikolonial kamp att göra, så som Hamas anhängare till vänster påstår, motbevisas också av det välkända faktum att all nationell självständighet från kolonialvälde uppnåtts genom namninsamlingar, fredliga demonstrationer och civil olydnad” raljerade Malm hånfullt.

”Jag som själv har halviranska barn – hälften av deras blod kommer alltså från Iran, terrorns själva hjärta – måste fostra dem till vit dygd genom att varje morgon och kväll få dem att säga efter mig: jag fördömer Hamas” skrev han vidare.

Läs även: Hyllade Hamas nu hånar klimatalarmisten fördömanden av terrorgruppen

Nu är Malm i farten igen. Först uppmärksammade komikern och poddaren Aron Flam Malms uttalanden från ett föredrag som Palestinakativister anordnat på Stockholms universitet den 7 december.

– Det väpnade motstånd som sker just nu i Gaza anser jag är heroiskt, säger Malm bland annat, och avslöjar att han konsumerar filmklipp från kriget ”som en drog”.

– Jag konsumerar dessa videoklipp som en drog varje kväll. Jag injicerar dem i mina vener. Jag delar dem mina närmsta kamrater, särskilt en nyckelsamordnare för både klimat- och Palestinasolidaritetsrörelsen i London, säger han.

– Personligen jublar jag varje gång jag ser en israelisk stridsvagn brinna. Jag förstår ärligt talat inte hur man inte kan göra det, säger Malm vidare.

Föredraget uppmärksammades även av Samnytt, som var i kontakt med Christofer Edling, professor och fram till årsskiftet dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

I ett skriftligt svar hänvisar Edling till ”den grundlagsskyddade yttrandefriheten (som) ger studenter och personal vid statliga universitet och högskolor ett stort utrymme att fritt uttrycka åsikter och idéer utan inblandning från arbetsgivaren eller utbildningssamordnaren.”

”Såvitt vi vet har Malm inte dömts eller åtalats för något som skulle kunna leda till åtgärder från universitetets sida. Det finns heller inga indikationer på att Malm har brutit mot några bestämmelser i sin undervisning som skulle kunna föranleda åtgärder från universitetets sida” skriver Edling vidare, och tillägger att universitetet ”fördömer alla former av terroristattacker och attacker mot civila oavsett var i världen de begås.”

Det sistnämnda tycks emellertid Malm inte skriva under på. I ett nytt filmklipp som uppmärksammas av Aron Flam berättar Malm att han planerat att åka till Israel i oktober för att träffa ”kamrater” i de palestinska områdena, men fick resan inställd på grund av Hamas terrorangrepp den 7 oktober.

Detta grämde Malm, men inte på grund av de 1 139 israeler som mördades eller de 247 som togs som gisslan, utan för att han inte kunde åka.

– Väldigt irriterande. Jag önskar att de kunde ha väntat med den operationen ytterligare fem dagar så jag kunde ha åkt, säger Malm.

Klippet är taget från en intervju som Verso Books gjort med Malm, publicerat den 23 november förra året.

Läs även: ETC tar avstånd från Hamas då rasar Aftonbladet-skribenten

Läs även: Hyllade terrorangreppet – nu försvarar Aftonbladet-skribenten den kontroversiella ramsan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag