Hammaren och skäran i Pridetåget

Foto: Privat
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 2655

STOCKHOLM Homosexualitet var förbjudet i Sovjet. Det hindrade inte radikala aktivister från att använda Sovjets ökända kommunistsymbol hammaren och skäran när de gick i Pridetåget på lördagen.

Hyllningarna av den gamla HBT-fientliga kommunistdiktaturen Sovjetunionen fortsätter på Stockholm Pride. Förra året var det Fiona Fitzpatrick i duon Rebecca och Fiona som uppträdde med en tröja med hammaren och skäran på.

I år syntes den ökända symbolen på röda flaggor i Prideparaden.

Hammaren och skäran skapades under Oktoberrevolutionen i Ryssland och blev sedermera emblemet på den sovjetiska statsflaggan.

Homosexualitet legaliserades i Ryssland först efter Sovjetunionens upplösning. Under Stalin antogs en särskild artikel, 121, som förbjöd homosexualitet och gjorde det straffbart med upp till fem års straffarbete.

Stockholm Pride har tidigare meddelat att Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling inte är välkomna att delta då de två partierna inte följer organisationens värdegrund.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag