Hampan ska rädda Ukrania

  • Fredag 28 mar 2014 2014-03-28
E-post 0

USA:s lantbruksmyndighet undersöker möjligheten att importera hampafrön från Ukraina i syfte att understödja landets hårt utsatta ekonomi.

Riktigt vad man ska göra av de importerade hampafröna har myndigheten dock ännu inte listat ut, då USA själva har en omfattande produktion av industriell hampa.

– ”Vi försöker nu lista ut hur vi kan ha nytta av utsädet av industriell hampa som produceras i Ukrania”,
säger landsbruksministern Tom Vilsack i en intervju med Bloomberg.

Hampa var en av de första växterna som människan kultiverade och den har haft många användningsområden genom historien. Från papperstillverkning, textilier och nedbrytningsbara plaster, till byggnadsprojekt och bränsle, likväl som naturmedicin. Användningsområdena blir allt fler och då växten är relativt enkel att odla, ökar försäljningen.

Industrihampa har förädlats för att inte  innehålla de nivåer av ämnet THC som möjliggör den berusande effekten som hampa annars har när det röks, då vanligen under namnet cannabis/marijuana.

Obamaadministrationen planerar bidra med ett lån på 1 miljard dollar till regeringen i Ukrania som tagit över makten sedan förra presidenten flydde landet. Lånet är en del av ett paket som man avser lägga fram tillsammans med sina Europeiska allierade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag