Han är IS skräck – Iraks ”Rambo” uppges ha dödat 1500 jihadister

Site: Kollage
  • Onsdag 2 dec 2015 2015-12-02
E-post 143

IRAK Dödsängeln och Rambo. Det är två av de namn som den shiamuslimske irakiske befälhavaren ”Abu Azrael” är känd under. Under det senaste året har han kommit att bli en ikon i Irak där han påstås ha slaktat 1 500 av Islamiska statens terrorister.

De första nyhetsrapporteringarna om ”Abu Azrael”, som betyder dödsängelns fader, började få större spridning i mitten av mars i år. Abu Azrael har det senaste året kommit att bli en ikonisk symbol för motståndet mot den ökända terrorgruppen och bilder på honom, där han med sitt kala huvud, skägg och beväpnad med en yxa tar sig an IS, har spridits i sociala medier och av nyhetsbolag världen över.

Hundratals nyhetsartiklar har skrivits om honom, dokumentärer har spelats in och han betraktas av miljoner irakier som en nationalhjälte. Bland annat påstås han ha dödat 1 500 av Islamiska Statens terrorkrigare.

Abu Azrael är befälhavare för den irakiska milisgruppen Kata’ib al-Imam Ali som slåss tillsammans med den irakiska regeringen mot IS i norra Irak. Hans bakgrund är något oklar, men han tros vara en 40-årig universitetslektor från Bagdad som förra sommaren bestämde sig för att lägga undervisningen åt sidan för att istället slåss mot terroristerna.

Han och hans milismäns räder mot IS filmas och fotograferas och bilderna läggs sedan upp på Facebook och i andra sociala medier där miljoner människor följer deras framgångar.

– Vi filmar för att skicka ett budskap till fienden. De är bara här för att döda och förstöra och de filmar när de gör det, säger han i en intervju.

– Så vi gör samma sak, vi filmar när vi försvarar det irakiska folket.

Åsikterna går isär om hur pass framgångsrik Abu Azrael faktiskt är, och om han verkligen dödat 1 500 jihadister från IS. Många ser det som att han bara är ett PR-trick, att de videoklipp och bilder som sprids bara är propaganda från Iran och den irakiska regeringen.

Men propaganda eller ej, Abu Azrael sätter skräck i IS. I somras spreds videoklipp på honom där han behandlar en tillfångatagen IS-krigare på samma sätt som IS behandlar dem de tillfångatar. Jihadisten dränktes in i brännbar vätska och brändes upp levande och Abu Azrael säger i videoklippet att han tänker behandla resten av IS-krigarna på samma sätt, skriver The Long War Journal.

IS kände sig tvingade att hämnas den brutala avrättningen genom att själva på ett lika rått sätt avrätta fyra fångar.

Och rapporterna om Abu Azraels och hans mäns framfart mot IS fortsätter att strömma in. Ofta är det dock mycket blodiga skildringar och hans Facebooksida, som hade hundratusentals följare, har stängts ned av Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag