Han fick mediejätten att backa – SVT påstod att IS-fru ”flydde” Storbritannien

Alexander Edbom t.v och SVT:s "flykting" t.h. Foto: Privat samt Sky News
  • Torsdag 21 feb 2019 2019-02-21
E-post 3393

Statliga SVT rapporterade att en tonåring ”flydde” till terrorstaten IS från Storbritannien. Men Alexander Edbom lyckades med det som nästan ingen gör – han fick tv-jätten att backa och ändra den omtalade formuleringen.

Nästan dagligen smyger sig märkliga formuleringar in i nyhetsflödet. Det fick Stockholmaren Alexander Edbom, 30, erfara när han läste en SVT-artikel om jihadister som rest till Syrien för att bli en del av terrorstaten IS.

Men istället för att beskriva en tonåring som jihadist, hette det att hon ”flydde” från Storbritannien till Syrien. Edbom reagerade starkt mot SVT:s verklighetsbeskrivning.

– Det lät som att hon flyr från något. Som att hon flyr från en västlig demokrati för att bli ”räddad” av terroristerna. Man brukar se konstiga skrivelser, som att kvinnor inte kan vara terrorister, säger han till Nyheter Idag.

Han misstänker att det kan finnas en politisk hållning mellan raderna som ligger bakom den märkliga formuleringen.

– Andra medier beskriver den här tjejen som ”IS-tonåring” och liknande. Men hon visste ju precis vad hon gick med i och hon visste vad hon ville. Det låter som att de försöker ta ansvar ifrån individen och flytta över det på strukturer och annat.

Tog hjälp av Twitter och Facebook

Att folk upptäcker märkliga och ibland rentav felaktiga verklighetsbeskrivningar i public service, men även andra stora mediekanaler, hör till vardagen. Vad som däremot är mer sällsynt är att mediejättarna faktiskt backar när de har fel.

Och det var precis vad Edbom lyckades med, tack vare sociala medier.

– Först formulerade jag en sarkastisk tweet. Sen har jag tipsat kontot ”Granskning av Public Service” och de spred det vidare. Sedan har SVT ändrat i artikeln utan att kommentera det något mer.

Ändringen blev istället att tonåringen ”anslöt sig till IS” istället för den tidigare formuleringen om att hon flydde från Storbritannien till terrorstaten.

Har du något tips till andra som vill få SVT att rapportera mer sakligt?

– Jag tror man måste förlöjliga deras hållning om att individer inte har något ansvar. Om man visar hur löjligt deras resonemang kan bli tvingas de till slut att backa.

I ett större perspektiv menar Edbom att hela idén med public service antagligen behöver skrotas. Han menar att aktivismen ”sitter i väggarna”. På sin fritid är Edbom även engagerad i partiet Medborgerlig Samling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag