Han gav falsk bild om tiggare – Nu vill han ha förtroende hos SD-väljare

Michael Anefur (Kd) Foto: Faksimil SVT Debatt
  • Lördag 20 dec 2014 2014-12-20
E-post

LEDARE I SVT Debatt förklarade kristdemokraten Michael Anefur att han vill öppna upp för en mer rak och ärlig debatt i invandringsfrågor. Men vad tittaren inte får veta, är att Anefur själv sannolikt mörkat att det pågår en sorts öppen slavhandel som ett led i EU-migranters tiggande.

Tidningen Metros viralgranskare slår i en artikel daterad den 28:e Augusti fast att det inte alls förekommer kriminella ligor bakom tiggeri. I artikeln hävdas även att det inte är organiserat. Trots att Dagens Nyheter senare kunnat visa motsatsen, ligger viralgranskarens artikel kvar som en vedertagen ”sanning”.

När Metro sökte de svar de ville finna för att kunna få stöd för sin linje om att det inte finns några oegentligheter bakom tiggeriet vände de sig till kristdemokraten Michael Anefur, som plikttroget gav de svar som förväntades.

– I mitt jobb frågade vi samtliga större frivilligorganisationer, ett stort antal polisdistrikt och kommuners sociala organisationer. Och vi har ställt den frågan: Finns det något som tyder på att det här är organiserat? Och hittills har alla svarat nej på det, sade han då till Metros viralgranskare. Tilläggas skall att han garderade sig även i intervjun och använde termen ”organiserad brottslighet”.

Dagens Nyheter avslöjade hur tiggeriet organiseras

Efter att viralgranskaren slagit fast att påståendet om kriminella ligor och organisering är falskt, visade Dagens Nyheter i princip den raka motsatsen. De berättar bland annat hur tiggare tvingas betala ”hyra” för sina platser när de tigger.

– När jag skulle tigga i Huddinge kom en man och krävde mig på 1.000 kronor för att få sitta där jag gjorde, berättar en kvinna för Dagens Nyheter.

Inte helt oväntat lyckas Dagens Nyheter, till skillnad från Metros viralgranskare, hitta en person som arbetar med just EU-migranter som också bekräftar bilden om att det finns en organisering bakom. Han heter Bienvenido Flores och ger mer eller mindre motsatt bild än Metro.

– Alla är givetvis inte drabbade av detta. Det finns många som uppger att de inte betalar för sin tiggarplats men jag upplever ändå att en majoritet av tiggarna är systematiskt hitlockade och skuldsatta på något sätt, säger han till Dagens Nyheter.

Sverige fick allvarlig kritik för att blunda för människohandel

Att Metros viralgranskare stenhårt vill slå hål på påstenden om kriminella ligor är inte så konstigt. De har tidigare gjort märkliga granskningar av Nyheter Idag för att försöka slå hål på nyheter de uppenbarligen inte gillar. Arbetsmetoden tycks vara att helt enkelt ringa runt tills man får de svaren man vill ha. Ohederlig journalistik är en sak, men att Anefur lät sig användas som en slags nyttig idiot är däremot mer häpnadsväckande.

Den 17:e April 2014, alltså fyra månader innan Metros artikel, kom en rapport från Europarådet till Sveriges regering. I den rapporten får Sverige svidande kritik i frågor som rör mänskliga rättigheter. Ja, du läste rätt. Mänskliga rättigheter.

Det är nämligen som så att det Dagens Nyheter berättar om, enligt Europarådet, är kriminellt. Och inte vilket brott som helst utan troligen människohandel. Att Anefur, med hjälp av propagandaorganet Metros viralgranskare, slår fast att det absolut inte beror på ”organiserad brottslighet” beror på en enda sak.

Sverige har inte en fungerande lagstiftning mot människohandel. Vi tar det igen. Sverige har inte en fungerande lagstiftning mot att använda människor under slavliknande förhållanden. Det var detta som Sverige fick svidande kritik för. Detta fann jag på några minuter med hjälp av google, trots att jag inte arbetar på någon viralgranskare. Jag var tidigare på väg att skriva om ämnet, men hade inte tid just då, så jag tipsade sajten mises.se att titta närmare på det. De skriver utförligt om saken här.

Anefur, denna Anefur

Tillbaka till studion i SVT debatt. Nu sitter en ödmjuk Michael Anefur i bästa direktsändning och efterlyser en mer öppen och ärlig debatt om frågor som rör migration. Det är uppenbart att hans parti Kristdemokraterna vill tävla med Sverigedemokraterna om invandringskritikernas gunst. Gott så, SD kan gott behöva lite konkurrens.

Men är han trovärdig? Samma Michael Anefur har tidigare i år varit sanningsvittne i en artikel som hävdar att det varken är organiserat eller något kriminellt bakom det tiggeri vi ser i samhället. Jag vet såklart inte om Anefur är dumnaiv eller om han helt enkelt ljög i Metros artikel.

Men en sak vet vi. Fyra månader innan Anefurs intervju i Metro kom rapporten till sveriges regering som tydligt pekar på att tiggeriet, eller som det kallas på engelska, ”forced begging”, i allt väsentligt bör betraktas som en form av människohandel. Alltså slaveri.

Hos vem kan denna rapport ha hamnat undrar kanske vän av ordning? Det fanns faktiskt en person med ansvar för just det här området, med titel ”regeringens hemlöshetssamordnare”. Jo, den personen var Michael Anefur. Det är alltså han som rimligen har haft rapporten mitt framför näsan på skrivbordet.

– Sannolikheten att det skulle vara organiserad brottslighet och att vi alla missat det är ju i det närmsta obefintlig, bedyrade han för Metros ”viralgranskare”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag