Han kan ha skjutit ner Malaysiska planet i Ukraina

  • Torsdag 17 jul 2014 2014-07-17
E-post

UKRAINA Flera medier rapporterar att ett civilt flygplan skjutits ned i östra Ukraina där 298 personer omkommit. – Vi varnade dem för att inte flyga över vårt luftrum, skrev separatistledaren Igor Girkin innan han raderade sitt inlägg på sociala sajten vk.com

Det är ännu inte klarlagt vem som skjutit mot planet men i sociala medier spekuleras i att ryska separatister i östra Ukraina kan ha misstagit det civila planet för att vara ett ukrainskt militärplan.

– Ett flygplan av AN-26, nära Snechny-regionen har skjutits ned i närheten av gruvan ”Progress”, skriver Igor Girkin i det sociala mediet vk, som är en rysk motsvarighet till Facebook under torsdagen.

AN-26 är en flygplansmodell tillverkad av Antonov, och är vanligt förekommande i militära sammanhang. Nyheter Idag har inte kunnat finna några rapporter om att en sådan flygplansmodell ska ha blivit nedskjuten under torsdagen i östra Ukraina. I sociala medier bedömer flera personer att det i själva verket rör sig om det malaysiska planet MH 17 som är av modell Boeing 777. Det civila planet trafikerar sträckan Kuala Lumpur – Amsterdam.

Redigerade sitt inlägg om nedskjutningen

Nyheter Idag har granskat vad Igor Girkin under dagen har skrivit i det sociala mediet vk. Han postade först ett inlägg om nedskjutningen av vad han menar var ett AN-26-plan. Efter en stund redigerar han inlägget och stryker en mening, men Nyheter Idag kan avslöja vad han ursprungligen hävdade.

– Vi varnade dem för att inte flyga över vårt luftrum, är en av meningarna Girkin skrev på ryska, innan det raderades i det sociala mediet vk.

Igor Girkin, som även kallar sig Igor Strelkov, är en rysk separatistledare i östra Ukraina. Det tagna namnet ”Strelkov” som Igor Girkin använder i sociala medier betyder översatt ”den som skjuter”.

Stort medialt intresse

Händelsen har på bara någon timme fått stor internationell spridning i medier. På twitter påstår sig en användare ha fotograferat när missilen skjuts mot planet. Uppgifter till svensk media gör även gällande att Obama och Putin sitter i telefonkontakt med anledning av händelsen. Nyheter Idag kommer uppdatera efterhand när mer information finns tillgänglig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag