Han tar över om Löfven blir sjuk

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 19 mar 2020 2020-03-19
E-post 1963

STOCKHOLM Justitieminister Morgan Johansson (S) är den som tar över som statsminister om Stefan Löfven (S) insjuknar och inte kan göra sitt jobb. Det rapporterar Expressen.

Man skulle kunna tro att Isabella Lövin (MP) som vice statsminister är den som tar över om Stefan Löfven blir sjuk i covid-19 och inte kan sköta sitt arbete. Men så är det inte. Den som ersätter Löfven är i själva verket Morgan Johansson.

2015 uppdagades det att Löfven tagit bort funktionen som ställföreträdande statsminister från vice statsministern, som vid den tiden var Åsa Romson. Enligt Dagens Nyheter berodde det på att han inte ville att hon och Miljöpartiet skulle få den rollen.

Så länge som Löfven inte utser en ny ställföreträdande statsminister är det det mest långvariga statsrådet som får det ansvaret. Och just nu är det Morgan Johansson, som före Löfvens regering var folkhälsominister i Göran Perssons regering mellan 2002 och 2006.

Skulle Johansson också bli sjuk eller få förhinder på något annat sätt är det näringsminister Ibrahim Baylan (S) som står näst i ordningen.

Läs även: Morgan Johanssons viskning under invandringsdebatten: ”För mig spelar det ingen roll”

Läs även: Coronakrisen hotar svenska medier – branschen kräver statliga stödinsatser

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag