Han utmanar Kasselstrand om ordförandeposten

Henrik Vinge är ledamot i SDUs förbundsstyrelse. Foto: Privat
  • Söndag 15 jun 2014 2014-06-15
E-post

SVERIGEDEMOKRATISK UNGDOM Nu utmanas Gustav Kasselstrand för en andra gång om ordförandeposten i SDU. -Under året har uppdagats att det inom förbundsstyrelsen råder olika uppfattningar om på vilket sätt förbundet bör ledas, skriver Henrik Vinge på Facebook.

Nyheter Idag kunde tidigare avslöja en spricka i SDU där förbundsstyrelseledamoten Henrik Vinge valde att ifrågasätta nuvarande ordförande Gustav Kasselstrands planer på att ingå i organisationen YEAH. I samband med detta har det förekommit rykten internt om att Kasselstrand kan komma att utmanas om ordförandeposten.

– Jag kommer att kandidera till förbundsordförande för SDU, skriver Henrik Vinge idag på sin facebooksida.

Inte första gången Kasselstrand utmanas

Nuvarande ordförande i SDU har tidigare utmanats av Paula Bieler, chefredaktör för SD-kuriren. Den gången förlorade Bieler stort i en omröstning under SDUs kongress 2012. Det var en turbulent kongress där känslorna gick varma. Bland annat attackerades Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon från talarstolen. Vid det tillfället visade Louise, som då även var engagerad i ungdomsförbundet, stöd för Bieler.

Riktar skarp kritik mot Kasselstrand

Bakgrunden till att Kasselstrand utmanas är ett utbrett missnöje inom förbundet enligt vad Vinge skriver på Facebook. Även ett dåligt samarbete med moderpartiet uppges vara ett av skälen.

– Nuvarande ledning har misslyckats med att förankra sina beslut hos både styrelsen och resten av rörelsen. Man har upprepade gånger hamnat i konflikt med moderpartiet på ett sätt som allvarligt skadat förbundets arbete och anseende. Jag och övriga ledningen har ägnat tid åt att diskutera detta och det är tydligt för parterna att någon jämkning inte kommer att ske.

Vill förändra ungdomsförbundet

Henrik Vinge menar att han har en vision för hur Sverigedemokratisk Ungdom kan utvecklas i framtiden. Flera personer som Nyheter Idag talat med berättar att nuvarande ledning har kört sitt eget race, många gånger tvärt emot moderpartiets linje. Samtidigt finns det andra som tycker att Kasselstrand gör ett bra arbete som förbundsordförande.

– Jag kommer att presentera för förbundet en idé om hur man bör leda verksamheten i framtiden och är övertygad om att den kommer att tas emot väl. Förbundets potential är enorm och utrymmet för förbättringar tydligt. Det känns mycket gott att få möjlighet att stärka och utveckla förbundet som betyder så mycket för mig personligen, avslutar Vinge på  Facebook.

Ämnet är känsligt och av dem Nyheter Idag har talat med vill ingen gå ut med namn i nuläget. Nyheter Idag har sökt Gustav Kasselstrand för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag