Han utvisades från Sverige och dödades i Afghanistan

Noorullah Nikzai. Foto: Major Paul Smyth/Facebook
Noorullah Nikzai. Foto: Major Paul Smyth/Facebook
  • Torsdag 26 okt 2017 2017-10-26
E-post

AFGHANISTAN Det finns endast ett bekräftat fall av en afghansk man som dödats i hemlandet efter att ha utvisats från Sverige. Sydsvenskan skrev om fallet förra sommaren. Fallet har åter aktualiserats efter SVT:s Uppdrag Granskning igår.

Den 22 april förra året laddar Noorullah Nikzai upp en bild på Facebook där han iförd militärgrön basker och palestinasjal röker en cigarett. Dagen därpå dödas han under ett uppdrag i provinsen Zabul i södra Afghanistan.

Noorullah Nikzai kommer som 20-åring till Sverige från Afghanistan 2009 som anhöriginvandrare efter att ha ingått ett arrangerat äktenskap med en afghansk kvinna i Malmö. Men äktenskapet spricker och därmed försvinner även Nikzais grund för att få sitt uppehållstillstånd förlängt eller permanentat.

I slutet av 2014, efter drygt fem år i Sverige, fattar Migrationsdomstolen slutgiltigt beslut om att Nikzai ska skickas hem igen. Han går under jorden, men spåras upp av gränspolisen som tvångsavvisar honom genom att sätta honom på ett flygplan till Kabul.

I hemlandet börjar Nikzai arbeta för armén där han tjänstgör i drygt ett års tid. 23 april förra året dödas han under ett uppdrag när det militärfordon som han färdas i kör på en vägmina i provinsen Zabul i södra Afghanstan. Ytterligare en person dödas och två skadas svårt.

Uppdrag Granskning nämner i sitt program som sändes igår att en afghan dödats efter att ha utvisats från Sverige, men undviker att upplysa om omständigheterna kring dödsfallet.

SVT:s Ola Sandstig är en av reportrarna bakom programmet. Han tvekar över om man kan slå fast att Nikzai inte var ett civilt dödsoffer.

– Han körde ju lastbil, men han var inte militär i sig. Så uppfattar jag det som, säger han till Nyheter Idag.

– Jag vet bara att han körde lastbil för den amerikanska militären (innan han kom till Sverige red. anm) så han gick tillbaka till sitt gamla jobb. Du tänker om man ska räkna honom som civilt offer eller inte? Det vet inte jag faktiskt hur man skulle göra den indelningen. Han är hur som helst återvändande utvisad och det är det fallet vi har hittat.

Noorullah Nikzai var 27 år när han dödades men nämns som hastigast i ett inslag som till övervägande delen handlar om ensamkommande barn och ungdomar.

– Vi har nog inte kallat honom flyktingbarn. Vi har bara sagt återvändande, säger Ola Sandstig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag