Han vill sänka sophämtarnas löner – Vägrar uppge vad han själv tjänar: ”Det är en irrelevant fråga”

Foto: Reno Norden & Facebook
  • Onsdag 12 jul 2017 2017-07-12
E-post 1933

STOCKHOLM Han har aldrig burit sopor i hela sitt liv. Han vill inte heller berätta hur mycket han tjänar trots att han vill sänka sina anställda sophämtares löner med 8000 kronor i månaden, eftersom han anser att de har det för bra. – Jag tycker det är en irrelevant fråga, säger Peter Ekholm, VD för Reno Norden i Sverige, till Nyheter Idag. 

Det multinationella företaget Reno Norden vill sänka lönerna för sina anställda sophämtare i Stockholm med 8000 kronor i månaden. Det resulterade i att sophämtarna gick ut strejk förra veckan varpå företaget hotade med att ge dem sparken. Idag sade sophämtarna upp sig.

LÄS ÄVEN: Reno Norden vill fortsatt dumpa lönerna – Stockholms sophämtare säger upp sig

Nyheter Idag har talat med Reno Nordens VD i Sverige, Peter Ekholm.

Enligt Ekholm har hans anställda alldeles för bra villkor.

– De har ju jättebra villkor och de kanske har för bra villkor, och då frågar du mig, varför har de så, eller hur?

Ekholm berättar att avtalet tecknades under 70-talet.

– Det handlar ju mycket om att de har en poänglista som härrör från 70-talet när hämtningarna var mycket mer manuella och man hämtade inte på samma sätt som man gör idag när man har hjälpmedel som man inte hade då.

Reno Nordens VD berättar för Nyheter Idag att det finns två gällande avtal varav Transportarbetarförbundet varit med och introducerat ett nyare, som majoriteten av svenska sophämtarna omfattas under. Enligt det avtalet tjänar sophämtarna 8000 kronor lägre än det andra avtalet från 70-talet.

Enligt Ekholm missgynnas Reno Norden och företaget Liselotte Lööf genom att andra företag kan konkurrera med det andra, av Transport godkända, avtalet med lägre löner.

– Det är ju bara vi och Liselotte Lööf som har det i hela Sverige och det har bara varit aktivt i Stockholm. Så våra konkurrenter som har vunnit nu, de har ju inte det avtalet, de har ju det andra avtalet.

Ekholm berättar att ingen vill ha avtalet från 70-talet.

Du menar att andra företag inte vill ha det avtalet?

– Nej, nej!

Jag kan ju tänka mig att sophämtarna vill ha det avtalet?

– Sophämtarna vill absolut ha det avtalet.

Men de verkar ha ganska bra villkor då helt enkelt?

– Ja, det tycker jag.

Vad tjänar du själv i månaden ungefär?

– Det tycker jag är ganska orrelevant i det här fallet faktiskt om jag ska vara riktigt ärlig.

Innan Nyheter Idag fick tag i Peter Ekholm berättade han för Svenska Dagbladet varför det är viktigt för Reno Norden att sänka lönekostnaderna.

– Om vi ska vara konkurrenskraftiga så måste vi ge mer av vår kapacitet, jobba mer helt enkelt, säger Peter Ekholm till Svenska Dagbladet.

Trots att Ekholm, innan intervjun med Nyheter Idag, använt ordvalet ”vi” när han förklarat att det måste jobbas mer för mindre pengar, anser han ändå att det är helt irrelevant vad han själv lyfter ut i lön.

Du säger att dina anställda tjänar för bra men du vill inte berätta vad du själv tjänar?

– Nej, jag tycker det är en irrelevant fråga, jag har varken sagt upp mig själv eller gått in i någon vild sopstrejk.

Har ni diskuterat på företaget huruvida du kommer gå ner i lön eller om andra chefer kommer gå ner i lön?

– Det är ingenting som jag kommenterar.

Varför är det bara de anställda ni vill sänka lönerna för men inte dig själv?

– Det är som jag säger, jag kommenterar inte. En tjänstemannalön är en personlig lön. Kollektiv har kollektiv lön, så det är av det skälet.

Du säger att det är lättare idag jämfört med 70-talet, hur många sopor har du själv burit?

–  Jag har aldrig jobbat som sopgubbe, då har jag ju ingen aning om det var lättare eller svårare på 70-talet, som du förstår.

Men du sa ju det?

– Nej, jag sa bara att det fanns mer hjälpmedel nu än på 70-talet och att deras löneform härstammar från 70-talet. Den är inte anpassad efter dagens hämtningar.

Eftersom politikerna anser att sophämtningen i Stockholm ska skötas av privata företag, istället för att drivas under offentlig regi, deltar företag i en upphandlingsprocess. Reno Norden var det företag som vann upphandlingen och rätten att bedriva renhållningsverksamhet i Stockholm.

Stockholm styrs av en så kallad rödgrönrosa koalition bestående av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

Enligt Svenska Dagbladet ska Peter Ekholm ha sagt att politikerna i Stockholms stad ska ha känt till Reno Nordens planer på att försämra sophämtarnas lönevillkor.

Enligt Ekholm är det fel.

– Det där var hemskt märkligt att de skrivit så.

Då har inte politikerna haft någon insyn i det då?

– Nej, hur ska de ha det, det är ju lagen om offentlig upphandling. Så alla lämnar ut sina anbud efter de kostnadsberäkningar man gör, så nej, det tror jag inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag