Han vill se protester mot jihadism: ”Muslimer borde demonstrera mot mördarna”

Mohamed Omar. Foto: Wikimedia commons
  • Torsdag 8 jan 2015 2015-01-08
E-post 504

STOCKHOLM Debattören och poeten Mohamed Omar uppmanar till protester mot det som hänt i Frankrike i en debattartikel hos SVT Opinion. – Ur en rent mänsklig synpunkt, borde mord och terror vara en större anledning till upprördhet än en teckning, menar Omar.

Dramatiken i Frankrike har fortfarande inte lagt sig och polisen jagar fortfarande de misstänkta terroristerna från gårdagens attentat. Samtidigt har en bred och massiv debatt blossat upp i såväl Sverige som resten av Europa och världen. Nu vill debattören och poeten Mohamed Omar, som själv har en muslimsk bakgrund, se protester mot det som hänt.

I en debattartikel hos SVT Opinion adresserar han de muslimer som tidigare protesterat mot muhammedkarikatyrer.

– Vad samma muslimer borde göra nu är att demonstrera mot karikatyrtecknarmördarna. Mördarna i Paris gör mer för att förstöra islams anseende än någon teckning, skriver Mohamed Omar.

Omar har tidigare gjort kontroversiella uttalanden i samband med att han figurerade med radikala nationalistiska grupper samt fått skarp kritik för uttalanden som uppfattats som antisemitiska. Detta har han senare tagit avstånd ifrån offentligt. Nu vill han istället uppmärksamma jihadism som han menar behöver lyftas upp på dagordningen.

– Det jag hoppas på nu är en mer realistisk syn på konflikterna i Mellanöstern och på hotet från den speciella typ av religiös extremism som kallas salafism eller wahhabism, och som är motorn i den globala jihadismen, skriver Omar i debattartikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag