Han ville hjälpa familj i nöd – blev bestulen

Tjuveri som familjeföretag. Illustration: Nyheter Idag
  • Måndag 9 mar 2015 2015-03-09
E-post 115

SVERIGE Att tjuvar är både uppfinningsrika och skamlösa fick en man i Nynäshamn erfara då han ville hyra ut sin lägenhet. Goda gärningar lönar sig icke.

Imran Akram är 35 år gammal och bor med fru och två barn i Nynäshamn. När resten av familjen skulle besöka hemlandet tänkte han passa på att spara lite pengar genom att hyra ut lägenheten under tiden. Själv kunde han bo hos en vän medan familjen var borta, och som en bonus få närmare till sitt arbete på McDonalds vid Fridhemsplan.

Han lade upp en annons på Blocket och fick många svar. En av dem som ringde var en kvinna som grät i telefonen och på engelska berättade att hon och hennes familj inte hade någonstans att bo, och att de ville teckna kontrakt så fort som möjligt. Imran hade inte hjärta att säga nej. Först senare förstod han att det var ren känslomässig utpressning.

På kvällen kom kvinnan, tillsammans med en man och ett litet barn som var 1–2 år gammalt, för att skriva kontrakt. Efter att ha tittat runt i lägenheten satte sig Imran i köket med familjen för att skriva på kontraktet. Kvinnan pratade på om att de kom från Serbien och inte hade några pengar just nu, men att de skulle få socialbidrag och kunde betala inom kort. Medan kvinnan pratade reste sig mannen upp och frågade om han kunde ta lite bilder att skicka till släkten. Distraherad som han var tänkte inte Imran ordentligt på saken, och medan kontraktet skrevs under tog mannen inte bara bilder, utan också hans nyinköpta dator som var värd runt tio tusen kronor.

– Han var smart nog att ta datorn och framgångsrikt gömma undan den innan han kom in i köket igen, berättar Imran för Nyheter Idag.

Först efter att ha lämnat av paret vid porten insåg han att något saknades i lägenheten, och att få tag på dem igen var omöjligt.

– Jag blev fundersam när jag släppte ut dem och såg att de hade bil. Hur går det till om man är beroende av socialbidrag? Men det var ju så dags, avslutar han.

För Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen är det här ett nytt stöldförfarande, men han är inte förvånad.

– Uppfinningsrikedomen är oändlig hos de här typerna. Det bygger på att lura den goda människan, och de flesta är rätt goda, säger han till Nyheter Idag.

Han berättar också att de alltid avråder folk att släppa in folk i hemmet. Helst ska de inte komma över tröskeln.

– Mitt hem är min borg, och om det är som här, att det är en lägenhetsvisning, ska man kanske inte vara ensam. Då är det bättre att se till att man har något sällskap över.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag