Han ville ta med kullager – ”Så hästarna bryter benen”

  • Söndag 24 aug 2014 2014-08-24
E-post

MALMÖ Motdemonstrationen mot högerextrema Svenskarnas parti i Malmö, där det kastades frätande ammoniak mot polisens hästar, kunde slutat än värre. -Folk ska ta med sig kullager, så hästarna bryter benen, skriver en motdemonstrant.

Igår kunde Nyheter Idag berätta att personer i gårdagens motdemonstration mot högerextrema Svenskarnas partis torgmöte i Malmö hade med sig ammoniakfyllda ballonger som de kastade mot polisryttare och polishästar. Idag sprids en Facebookuppmaning i sociala medier som skrevs inför demonstrationen, där motdemonstranter uppmanas ta med sig kullager.

– När ska folk fatta att man ska ha med sig kullager? Efter ett par påsar kullager så blir hästarna inga större problem. För då bryter dom benen. Hovar och kullager är ingen höjdarkombo, uppmanade en motdemonstrant på Facebook.

Nyheter Idag har återigen talat med veterinären Solveig Johansson, och hon är djupt upprörd.

– Även om det inte nödvändigtvis skulle orsaka benbrott så är blir det definitivt plågsamt för hästarna och de kan skada sig och bli halta. Hälta kan vara svårbehandlat på hästar.

Hur behandlar man benbrott på hästar?

-Det varierar en hel del, vissa frakturer går att behandla, men en del benbrott är så allvarliga att de inte går att reparera. Blir det riktigt illa kan man bli tvungen att avliva hästen.

Solveig Johansson tycker att motdemonstranterna har gått över gränsen när de uppmanar till direkt djurplågeri.

– Det verkar ju inte som om de bryr sig om vad det är de demonstrerar emot. Att de kan dra in djur i sin kamp är under all kritik. Har dom verkligen inga bättre argument mot nazism och fascism, undrar Solveig Johansson.

Idag har det högerextrema Svenskarnas parti tillståndsgivna allmänna sammankomster i Halmstad , Göteborg och Vänersborg. Svenskarnas parti, förkortat SvP, har sitt ursprung ur Nationalsocialistisk Front och beskrivs i dagligt tal som nazister. Uppgifter gör gällande att SvP lyckades mobilisera totalt sju personer igår i Malmö, samtidigt som motdemonstranterna ska varit runt 1300 personer enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Med anledning av mötena har polisen en särskild kommendering, då antalet motdemonstranter väntas bli stort. Nyheter Idag har pratat med Jan Strannegård, presstalesman hos polisen.

Kan du kommentera det faktum att personer på sociala medier uppmanar människor att ta med sig kullager för att skada hästarna?

-Jag vill inte uttala mig om det. Vi finns på plats här för att säkerställa det här mötet och försöka upprätthålla allmän ordning och säkerhet, säger Jan Strannegård.

Nyheter Idag har en kampanj på facebook där vi uppdaterar med nyheter om polisen. Gilla den du också för att få notiser!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag