Handskakningskravet i Trelleborg stoppas

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 22 mar 2021 2021-03-22
E-post 106

TRELLEBORG Den som anställs av Trelleborgs kommun måste kunna skaka hand med personer av motsatt kön. Detta enligt ett beslut i kommunfullmäktige som har överklagats – och som nu stoppas tills vidare av förvaltningsrätten.

I mitten av februari klubbade Trelleborgs kommunfullmäktige igenom en motion från Sverigedemokraterna om att kommunen inte ska anställa personer ”som av religiösa eller kulturella skäl vägrar hälsa på det motsatta könet genom traditionell handhälsning”.

Förslaget fick stöd av Moderaterna medan Kristdemokraterna lade ned sina röster.

Läs mer: Trelleborg klubbade igenom krav på handskakning

Sedan dess har flera personer överklagat beslutet, däribland vänsterpartisten Mats Sjölin som bland annat menar att handskakningskravet strider mot diskrimineringsförbudet.

Nu har förvaltningsrätten i Malmö bestämt att kommunfullmäktiges beslut tills vidare inte ska gälla, så kallad inhibition.

”Inhibition bör komma ifråga endast om starka skäl talar för att beslutet är olagligt och verkställighetsförbudet är ägnat att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada. Förvaltningsrätten, som senare kommer att avgöra målet slutligt, finner att förutsättningarna för inhibition är uppfyllda”, skriver rätten.

– Den tolkning som oppositionen gjort är att det här är ett beslut som riktar sig mot en bestämd religiös grupp. Men om man tittar på andemeningen så handlar det om att alla ska behandlas lika. Så som överklagandet var skrivet var det här ett väntat beslut, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M) till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag