Hanif Bali börjar som bilmekaniker i Tyresö

Hanifs Golf GTI parkerad utanför bilverkstaden.
  • Torsdag 27 dec 2018 2018-12-27
E-post 1224

STOCKHOLM Mellan 7 och 11 januari kommer den moderata riksdagsledamoten göra karriär som bilmekaniker, meddelar han själv på Facebook. Nyheter Idag har lyssnat med politikern om kollektivavtal, försäkringar och vilka arbetsuppgifter han kommer ha i bilverkstaden. – Jag får väl lära mig oljebyten och filterbyten, säger han till Nyheter Idag.

”Under denna höst har det parlamentariska arbetet i stort stått still pga regeringskrisen. Förutom M-KD-budgeten är det inte mycket politik som producerats. Så jag tänkte ta tillfället i akt att prova på ett hederligt yrke som bilmekaniker”, skriver den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali i en status på Facebook.

Enligt Bali själv handlar det om en praktikplats på VW Trygg Bil Stockholm i Tyresö. Att det är just på en Volkswagen-verkstad kan ha kopplingar till Bali själv kör runt i en VW Golf GTI. Det var genom en entusiast-klubb för GTI-ägare som Bali träffade ägaren av bilverkstaden.

– Han är en riktigt driftig kille. Han startade firman när han var 22 och nu har det växt. Från början vara det bara han som meckade i ett garage, men nu 7-8 år senare har han ett 30-tal anställda och det går jättebra för honom.

Kommer du ha kollektivavtal?

– Jag vet inte, jag antar det. De verkar vara en seriös firma.

Men sånt ska du väl ha koll på?

– Jag ska bara praktisera där.

Och så måste du ha erforderliga försäkringar?

– Det antar jag. De är ISO-certifierade och superseriösa. Jag har fullt förtroende för min arbetsgivare.

Vad ska du ha för arbetsuppgifter?

– Jag får väl lära mig oljebyten och filterbyten. Jag får lära mig allt som finns att lära sig. Jag kommer cirkulera runt de olika stationerna och får lära mig.

Då kommer du stå där i en skitig verkstadsoverall?

– Japp, jag har blivit lovad en verkstadsoverall.

De hade en i din storlek?

– De har specialbeställt en från Tyskland.

Bali medger själv att han saknar all form av utbildning för att mecka med bilar. Däremot påtalar han att hans pappa har ”mansplainat” en del om hur det går till.

I händelse av att Bali slutar i riksdagen säger han att det ”inte alls är omöjligt” att han sadlar om till bilmekaniker. Helst skulle han vilja kombinera det med programmering, ett yrke han kan sedan tidigare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag