Hanif Bali erbjuder ”solidariskt nödpaket” av nyanlända flyktingar till Sandviken

Bali vill erbjuda ett "solidariskt nödpaket" av nyanlända till Sandviken. Foto: Nyheter Idag / Faksimil arbetarbladet.se
  • Lördag 4 Nov 2017 2017-11-04
E-post 2151

SOLNA Sandvikens kommun går mot ett stort underskott, enligt en rubrik från i somras i Arbetarbladet. Nu vill moderatpolitikern Hanif Bali hjälpa den krisande kommunen. ”Som ett solidariskt nödpaket kan Solna stad erbjuda hela nästa års kvot av nyanlända som kompensation”, skriver Bali på Facebook.

I maj 2014 berättar Dagens Nyheter helt okritiskt att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard om året på de utlandsfödda personer som bor i kommunen. Siffrorna kommer från en rapport som revisionsbolaget PWC tagit fram. Påståendet om den stora vinsten har mött mycket hård kritik från flera experter men trots detta har inte Sandviken backat från det sensationella påståendet.

Den 13 juli i år publicerar lokaltidningen Arbetarbladet en artikel med rubrik ”Sandviken går mot jätteunderskott – ’Det är en katastrof'”. Den artikeln har fått viss spridning i sociala medier med hänvisning till det förra påståendet från kommunen om att de tjänar en halv miljard på utrikes födda.

Hanif Bali erbjuder solidariskt nödpaket av nyanlända flyktingar

Moderatpolitikern Hanif Bali, som är politiskt aktiv i Solna kommun vid sidan av sitt uppdrag i Sveriges riksdag, är en av dem som uppmärksammar Arbetarbladets artikel från i somras. ”Stackars Sandviken kommun, för bara något år sedan kom ju Sandvikenrapporten ut med slutsatsen att ni tjänade ’En halv miljard på invandring'”, skriver Hanif Bali.

Sedan presenterar Bali ett ”generöst” erbjudande för att hjälpa Sandvikens kommun på fötter.

”Som ett solidariskt nödpaket kan Solna stad erbjuda hela nästa års kvot av nyanlända som kompensation. Det vore ett hårt slag mot oss, men hoppas att det kan vända rätt på er ekonomi”, fortsätter Bali i sin Facebookstatus.

”Sandviken, som ligger lite norr om Sverige, har det inte så himla lätt”

Nyheter Idag har talat med Bali och han tror att erbjudandet som han presenterar på Facebook är möjligt att genomföra i realiteten. För att det ska ske krävs att Solna kommunfullmäktige kan ta ett majoritetsbeslut om det ”solidariska nödpaketet”.

– Det behövs bara att Sandviken skickar en förfrågan till oss, så tror jag definitivt att vi kan få en majoritet. Vi har ju lite svårigheter att hitta bostäder åt dom och sådana saker. Då är det väl bra om en rik kommun som Solna kan hjälpa till helt enkelt.

Och just biten med solidaritet med svagare kommuner är en viktig fråga för moderatpolitikern Bali.

+PLUS Minidoku: Hanif Bali har fel och berättar hur SD-skräcken hjälpte honom få körkort

– Vi betalar redan massor av utjämningsskatt som går till kommuner som Malmö och Göteborg. Jag tänker Sandviken, som ligger lite norr om Sverige, har det inte så himla lätt. Då får man hjälpa till helt enkelt.

Nyheter Idag har för avsikt att söka Sandvikens kommun nästa vecka med anledning av det generösa erbjudandet som Hanif Bali föreslår.

Läs också: ”Det där var ingen bra artikel”: Wolodarski om att Sandviken tjänar halv miljard på invandringen

Tror du Sandviken kommer tacka ja?
5894 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag