Hanif Bali (M) hånar Feministiskt Initativ – Drar paralleller till fascism

Hanif Bali likställer Fi mellan raderna med totalitära ideologier. Bilden är ett montage. Foto: Privat / Facebook
  • Lördag 21 mar 2015 2015-03-21
E-post 1091

STOCKHOLM Ett utspel från Feministiskt Initiativ om att förbjuda nazistisk organisering väcker reaktioner. Nu får Fi en syrlig passning på Facebook från riksdagsledamoten Hanif Bali som mellan raderna föreslår att även förbjuda Feministiskt Initativ.

Det var ett utspel i tidningen Dagens Arena som väcker reaktioner. Tre företrädare för Feministiskt Initativ föreslår att lagstifta om ett förbud mot vad man kallar nazistisk organisering, något som de menar är ett hot mot samhället. I grunden pekar Feministiskt Initiativ på kritik som riktats mot Sverige från FN:s rasdiskrimineringskommitté. Men i debattartikeln argumenterar man bredare än så.

I en tid när fascismen, rasismen och nazismen breder ut sig, när talmannen gör skillnad på folk och folk, när nyhetsrapporteringen kantas av attacker mot moskéer och synagogor runt om Sverige, när den rasistiska organisationen Pegida får manifestera sitt hatbudskap under fullt polispådrag, när svenska staten blir stämd för olaglig registrering av romer och när Sverigedemokraterna fortsätter slå rekord i varenda opinionsmätning, då måste vi agera!”, står att läsa i debattartikeln.

Får svidande kritik från Hanif Bali (M)

Frågan om att införa nya förbud politiskt har alltid varit känsligt och förslaget möter inte helt oväntat kritik från liberalt håll. En av de som reagerar mot utspelet är den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali som på Facebook riktar en känga mot Fi. Mellan raderna antyder han att Fi även borde förbjuda sig själva.

”Tycker att FI har en alldeles utmärkt idé, men varför bara nazism? Alla organisationer som förespråkar särbehandling av biologiska skäl – inte bara etnicitet – utan även kön och avkräver interneringsläger borde förbjudas. Även organisationer som riktar hat mot en särskild biologisk gemenskap, tex män eller judar borde förbjudas. Organisationer som vill använda statens makt att ta över företag och i korporativistisk anda och tvinga dem att följa deras sekteristiska ideologi borde förbjudas. Vad nu Gudrun, inte så sugen längre?”, skriver Bali på Facebook.

En av grundfrågorna hos Feministiskt Initativ bygger på idén om att kvotera maktpositioner i samhället, såväl inom statlig som privat verksamhet. Kritiker har jämfört detta med korporativismen, alltså det ekonomiska system som den fascistiska ideologin tillämpar. Likheten menar man ligger i att marknaden tillåts endast vara fri under förutsättning att den arbetar för ett högre värde – i det här fallet idén om lika utfall baserat på kön, ras, sexuell läggning och dylikt.

Slår ifrån sig kritiken

Nyheter Idag har talat i telefon med Lotten Sunna, presskontakt hos Feministiskt Initiativ. Hon ställer sig oförstående till den kritik Hanif Bali riktar mot förslaget och understryker att debattartikeln tar sin utgångspunkt i kritiken från FN:s rasdiskrimineringskommitté. Vidare poängterar hon att det är en utredning som de föreslår, inte ett färdigt förslag.

– Det vi säger är att man ska ompröva beslutet att tillåta nazistisk organisering. Och i den omprövningen får man då titta på hur man formulerar till något annat. Det finns direktiv från FN som säger att man inte ska tillåta nazistisk organisering och det finns partier som kallar sig nationalsocialistiska, det är en början till exempel.

Finns det fler ideologier än just nationalsocialism som ni tycker ska förbjudas?

– Njaa…

Om ett parti kallar sig öppet fascistiskt, ska det vara föremål för ett förbud?

– Nja, nej det tycker jag inte. Det finns ingen konkret politik på var exakt gränsen går eller vad vi ska förbjuda. Men vi arbetar ju antirasistiskt mot fascism, nazism och rasism och vi vill att det här beslutet att tillåta den här typen av organisering ska omprövas. Och där får man fundera på hur man ska ändra det, var drar man gränsen, hur ser den ut och vad är kriterierna för att något inte ska tillåtas.

– Det kan handla om till exempel demonstrationstillstånd för uttalat nationalsocialistiska organisationer.

Kritiker menar att ett sådant förbud inskränker yttrandefriheten, hur ser ni på det?

– Det finns gränser för yttrandefriheten redan. Man får inte hetsa mot folkgrupp eller ägna sig åt hatbrott och liknande.

Men räcker det inte med de inskränkningarna vi redan har?

– Nej, tydligen inte. I varje fall vill vi att man ska titta på det här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag