Hanif Bali toksågar: ”Barockt att regeringen håller stort väckelsemöte om integration”

Evenemanget "Sverige Tillsammans" beskrivs som ett väckelsemöte av riksdagsledamot Hanif Bali.
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 80

STOCKHOLM Den rödgröna regeringens PR-jippo ”Sverige Tillsammans” väckte kritik på måndagen när historikern Ingrid Lomfors påstod att det inte finns en inhemsk svensk kultur. – Det är barockt att regeringen håller ett stort väckelsemöte om integration där vi ska bli världsbäst på att integrera nya medborgare till ingenting, säger riksdagsledamoten Hanif Bali (M) till Nyheter Idag.

Den rödgröna regeringen aviserade att de skulle ta krafttag i integrationsfrågor genom PR-jippot ”Sverige Tillsammans”, ett evenemang som ägde rum på Södermalm i Stockholm. Men ett uppmärksammat påstående fick kritiker att rasa i sociala medier.

– Föreställningen om att det skulle finnas en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider, den bygger inte på fakta. Vi har alltid stått under influenser utifrån, förklarade Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia.

Möter hård kritik

Påståendet om att det inte finns en enhetlig svensk inhemsk kultur möter hård kritik i sociala medier. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson kommenterar påståendet på sin Facebooksida och han är djupt kritisk.

”Att radikalerna som förstör vårt land tycker att det är så viktigt för slutförandet av deras revolutionära samhällsomvandling att få svenskarna att tro att vi inte har någon egen kultur understryker hur oerhört viktigt det är att ständigt arbeta för att sprida den motsatta bilden”, skriver Karlsson.

Sedan fortsätter han med en uppmaning om att i princip göra tvärtom, alltså att sprida det svenska kulturarvet.

”I dessa tider är det närmast en kontrarevolutionär plikt för varje Sverigevän att skaffa sig kunskap om, levandegöra, leva och sprida det svenska kulturarvet”, fortsätter Karlsson.

Hanif Bali: ”Regeringen håller väckelsemöte om integration”

Det är inte bara Sverigedemokraterna som reagerar. Även den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali går till hårt angrepp mot den rödgröna regeringen och han kallar evenemanget ”Sverige Tillsammans” för ett väckelsemöte. Och Lomfors påståendet om att det inte finns en inhemsk svensk kultur är också något som Bali reagerar starkt på.

– Det är väl korrekt att det inte finns någon kultur i världen som är orörd. Man måste väl till Amazonas någonstans, till någon människostam som aldrig varit i kontakt med någon annan, för att kunna hitta det. I den bemärkelsen är det korrekt att alla kulturer både förändras och tar intryck utifrån, men också förändras utan intryck utifrån, säger Hanif Bali till Nyheter Idag.

Men han menar ändå att Lomfors är ute och cyklar med sitt resonemang om att det inte finns en svensk kultur. Bali går så långt att han menar att det försvårar för invandrare till Sverige när en samhällselit förnekar svenskheten och han frågar sig vad man då ska integreras in i, om det inte finns något svenskt.

– Men det är inte korrekt att beskriva som hon gör och något som man har gjort väldigt länge i Sverige, nämligen påstå att det inte finns någon inhemsk svensk kultur. Det är nästan lite barockt att regeringen håller ett stort väckelsemöte om integration där vi ska bli världsbäst på att integrera massor av nya medborgare till ingenting.

– Alltså att säga att vi ska integrera folk, men det finns inget svenskt att integrera dem in i. Det är det jag reagerar väldigt kraftigt emot för att den svenska kulturen är väldigt unik.

Bali menar att den linjen den rödgröna regeringen är inne på bara kommer göra det svårare för invandrare att integreras i samhället. Han poängterar att det är en enorm utmaning som det är att ta till sig det som är svenskt när man kommer till Sverige som en invandrare.

– Det är en enorm utmaning. Det blir ju ännu svårare när kultureliten, eller batikeliten, förnekar det konstant.

Låter du inte lik Sverigedemokraterna i din kritik?

– Den dagen vi ger Sverigedemokraterna monopol på frågan om Sverige existerar eller inte, eller om det finns något svenskt eller inte, då är vi jävligt illa ute.

Nedan hör du hela vårt samtal med Hanif Bali

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag