Hanif Balis förslag för att stoppa terrorbidrag: Kommunala grisfarmar

Genrebild. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 19 okt 2016 2016-10-19
E-post 2811

SVERIGE Hur ska kommunerna hantera återvändande terrorister från Syrien och Irak som vill ha skattefinansierade bidrag? Moderaternas riksdagsledamot presenterar kreativa förslag på Twitter för att neka pengarna. ”Kommunen kan starta en grisfarm och kräva praktik där – vägran att delta i praktiken är skäl för avslag”, skriver han.

Efter att Nyheter Idag och en rad andra medier uppmärksammat att återvändande IS-terrorister från Syrien och Irak kan ha rätt till bidrag, få körkort, skuldsanering, boende och även sysselsättning på skattebetalarnas bekostnad har reaktionerna varit många. Detta har väckt kraftiga reaktioner i sociala medier och några konstaterar återvändande terrorister behandlas bättre i Sverige än de svenska veteranerna.

I en tråd på Twitter berättar moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali att man som kommun faktiskt kan neka återvändande terrorister bidrag.

”Att påstå att kommunen är tvungen att hjälpa återvändare är humbug. Solna har flertal gånger nekat bidrag till folk som flyttat utomlands. Vi har även prövat dessa avslag i förvaltningsrätten och fått rätt. Finns gott om utrymme i socialtjänstlagen för att neka dessa bidrag”, skriver Bali uppdelat på två tweets.

Förslaget: Kräva praktik på grisfarm

Men Bali går ett steg längre i sin politiska kreativitet. Terroristerna i Syrien och Irak är islamister, alltså tror på en fundamental tolkning av islam, varför allt som rör orena djur som exempelvis grisar är strängt förbjudet. Med bakgrund av detta har han ett minst sagt originellt förslag på hur kommuner kan hantera de återvändande terroristerna.

Det originella förslaget möter snabbt kritik och en användare på Twitter undrar om Balis förslag är något som Moderaterna står bakom. ”Osmakligt är bara förnamnet”, skriver twittraren ”Johan” om att terrorister ska tvingas arbeta på grisfarm. Men Bali står på sig och menar att en grisfarm kan vara en framgångsrik metod.

En annan invändning mot Balis förslag kommer från Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson i Malmö. Han funderar på om inte Konkurrensverket kan ha invändningar mot att kommunen driver grisfarmar.

”Men större än Gud är Konkurrensverket och det kan möjligen ha synpunkter på kommunala grisfarmar”, skriver han.

Även den invändningen får svar på tal från Balis sida. Om inte kommunal verksamhet fungerar föreslår moderaten, inte helt oväntat, att grisfarmarna kan drivas i privat regi.

”Finns faktiskt inget hinder så länge verksamheten sker på marknadsmässig grund. Men sant, man kan hyra in sig på en privat”, svarar Bali på Karlssons invändning.

Är grisfarm rätt metod för återvändande terrorister?
3125 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag