Hanif Balis nya politiska mål: Satsar på att bli stadsminister

Foto: Knyckt från Facebook
  • Tisdag 14 feb 2017 2017-02-14
E-post 1599

STOCKHOLM Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali avslöjar på Facebook att hans nya politiska mål är att bli stadsminister. Detta berättar han själv när han kommenterar en Facebookgrupp som skapats med titel ”Vi som vill se Hanif Bali som statsminister”. Nyheter Idag har talat med riksdagsledamoten om de framtida politiska planerna.

När Nyheter Idag ringer till Hanif Bali (M) har Facebookgruppen ”Vi som vill se Hanif Bali som statsminister” över tusen gillningar. När den här texten skrivs ett dygn senare är gruppen uppe i 1678 gillningar. Den växer snabbt och skvallrar om att Hanif Bali är en populär politiker.

Han bedyrar i telefonen flera gånger att det inte är han själv som ligger bakom Facebooksidan, ett löfte han avger som den politiker han är.

– Det är faktiskt inte jag. Jag kan lova på allt som är dyrt och heligt.

Lovar du på ditt skägg?

– Ja, exakt.

Vad är din spontana tanke när du ser den här Facebooksidan?

– Det är ju väldigt hedrande även om jag själv inte vill bli statsminister kanske, så är det väldigt hedrande att folk tänker så om mig. Det är redan tusen pers som gillar sidan, det är kul.

Du skriver att du hellre skulle vilja bli ”stadsminister”. Vad menar du med det?

– Vi har ju en landsbygdsminister. Då är det märkligt att man inte har en stadsminister. Jag vet inte, är det meningen att alla andra ministrar jobbar för staden och en minister jobbar för landsbygden? Jag vet inte exakt hur det tänker, men vi har många problem i Sverige som är kopplade till städerna. Ta till exempel ghetto-problematik, vi har bostadsbrist som är urbana problem. Då är det rimligt att man kanske har någon som jobbar med just det.

– Jag tror jag är bättre som en specialist, än som en generalist som en statsminister bör vara.

Är det inte lite inrikesminister Anders Ygemans roll du beskriver nu?

– Ja, fast han har inte hand om bostadsfrågor eller kollektivtrafik och sådana saker som är viktiga för en storstad. Jag vet inte, det var bara en rolig grej, en rolig lek med ord egentligen.

Om det nu skulle visa sig vara ett jättestort stöd i partiet för att du verkligen skulle bli statsminister, vad skulle du göra i det läget?

– Jag tror jag hade lämnat partiet, för uppenbart har dom i så fall inte tillräckligt bra omdöme. Jag tror verkligen inte att jag hade varit en bra statsminister. Jag hade varit en bra fackminister, men jag vill verkligen inte bli statsminister.

Men även om du själv inte tycker att du hade varit bra som statsminister, hade du inte kunna mjukna om en majoritet av väljarna tyckte det?

– Man ska aldrig säga aldrig men det låter väldigt osannolikt.

Är det spelad ödmjukhet vi hör nu?

– He he, som när en socialdemokrat blir tillfrågad om dom ska bli partiledare så säger de alltid nej…

Det är exakt vad jag suttit och tänkt hela tiden…

– Man kan anklaga mig för mycket, men ödmjuk är väl inte ett ord man brukar associera med mig?

Men om vi tittar på partiet, det var ett tag sen du blev petad från arbetsmarknadsutskottet. Det var en bestraffning för att du gått emot partilinjen. Upplever du att du på något sätt är i någon slags frysbox internt i partiet?

– Om man tittar på mitt schema nu, finns det nästan ingen lokalförening eller partiförening som inte bjudit in mig till sitt årsmöte. Så jag har ju fullt upp. I den bemärkelsen är jag inte i frysboxen när det kommer till att turnera runt och bli inbjuden av gräsrötterna.

Men om vi tittar högre upp i partiet, i riksdagsgruppen?

– Men jag sitter i partistyrelsen. Det blir svårt att sätta någon som sitter i partistyrelsen i frysboxen. Däremot så är det klart att jag har fått ta en bestraffning genom att bli flyttad. Man är nog lite försiktig med att gå längre än så.

Det har funnits en stor internkritik mot Anna Kinberg Batra. Om det nu skulle bli en ny partiledare om några år och en ny partiledning, hur skulle det påverka dig?

– Det beror på vilken partiledning det blir. Såklart. Att vi någon dag kommer få en ny partiledning är självklart, ingen sitter på livstid. Frågan är om jag är kvar i politiken då och vilken ny partiledning det blir eventuellt i framtiden. Tills vidare försöker jag göra så gott det går med de citroner livet har gett mig nu.

Om den här Facebooksidan skulle explodera i antalet likes och bli nästa stora heta grej inför valrörelsen, hur skulle det påverka dig rent politiskt?

– Min motivation att vara kvar inom politiken skulle nog öka. Det handlar i slutändan om, iallafall för mig, att folk uppfattar att jag behövs i politiken. Så fort folk inte gör det är man en stolsvärmare som förtjänar att göra något annat.

Nedan kan du gilla Facebooksidan som Hanif Bali lovar dyrt och heligt att han inte ligger bakom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag