Haningemoderatens lösning på tiggeriet: ”Kasta ut Rumänien från EU:s fria rörlighet”

Personen på bilden har ingenting med dådet i Huskvarna att göra. Foto: Wikipedia
  • Måndag 13 apr 2015 2015-04-13
E-post 965

SVERIGE Alla hittills använda medel för att lösa tiggeriproblemet har varit lönlösa. Situationen kan dock få sig ett slut om man helt enkelt fråntar rumänska medborgare deras fria rörlighet inom EU. Det hävdar nu en moderat kommunalpolitiker.

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Haningemoderaten och förre riksdagsledamoten Sedat Dogru att det nu är dags att se den växande tiggeriproblematiken för vad det är och lösa problemet en gång för alla.

Sedat skriver att situationen inte kommer kunna lösas genom vare sig tidningsförsäljning eller tiggeriförbud. Inte heller att försöka ordna riktiga jobb åt de tillresta EU-migranterna är någon bra idé, menar den moderate politikern.

Lösningen är i stället mer konkret och rak. Om Sedat Dogru fick bestämma skulle nämligen Sverige verka för att Rumänien inte längre tillåts delta i EU:s fria rörlighet, vilket skulle göra att de rumänska medborgarna inte längre får röra sig fritt inom unionen.

– Rumäner får tills vidare inte automatisk rätt att resa till de andra länderna. Visst strider det mot grundtanken i EU-samarbetet, men det är inte heller en EU-dröm att stora folkgrupper ska åka till andra länder för att tigga, skriver Sedat.

Vill att Rumänien ska lösa sina egna problem

Resonemanget som moderaten för fram i sin debattartikel grundar sig i tanken att Rumänien, efter att ha nekats fortsatt deltagande i EU:s fria rörlighet, kommer tvingas ta itu med sina inrikes- och socioekonomiska problem i stället för att exportera dem till andra medlemsstater i den Europeiska unionen.

Sedat menar även att en så drastisk handling som att utesluta Rumänien helt enkelt måste genomföras då chansen att Rumänien ska reagera problemen på egen hand och i närtid är liten.

Politikern skriver också att han vill se att Rumänien utesluts ur Schengen, något som dock är omöjligt då Rumänien aldrig tillåtits bli en del i Schengenområdet.

Sverige kan ensidigt stänga gränsen för rumänska medborgare

I debattartikeln hävdar Sedat Sveriges rätt att bestämma över sina egna gränser och han menar att Stockholm ensidigt kan säga upp avtalet om den fria rörligheten med Rumänien, några EU-regler bör således inte kunna hindra Sverige från att stänga sina gränser för tiggarna, hävdar han.

– Sluta hoppas att tiggeriet upphör med välvilja. Regeringens senaste infall kommer i bästa fall hjälpa några i Rumänien, på gatorna här i Sverige kommer tiggarna att vara kvar.

Moderaten avslutar sin debattartikel med att poängtera att det nu är hög tid för svensk politik att ta tag i tiggeriproblemet, på riktigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag