Hanna Wigh ger stöd till Cissi Wallin: ”Förstår fullständigt att kvinnor väljer att vara tysta”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 177

SVERIGE Till skillnad från journalisten Cissi Wallin fick Hanna Wigh sin berättelse om sexövergrepp återrapporterad i alla stora svenska medier. Nu ger Wigh sitt stöd till Wallin som träder fram och berättar om den medieman som enligt Wallin våldtagit henne. – Jag valde inte och hon valde inte att bli utsatt, säger Wigh till Nyheter Idag.

När den före detta SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh berättade att hon utsatts för ett sexövergrepp av en partikamrat valde alla stora svenska medier att återge hennes berättelse. Sverigedemokraterna fick många tuffa frågor om hur länge de känt till det hela, om det är en partikultur i SD att behandla tjejer illa och liknande frågor.

När journalisten Cissi Wallin går ut med en närmast identisk berättelse på Instagram, men där förövaren inte är SD-topp utan istället är en mäktig makthavare på en av Sveriges största redaktioner, då är reaktionerna från medier annorlunda. Exempelvis argumenterar branschtidningar som Resumé varför det nu istället finns anledningar att inte rapportera om saken.

Hanna Wigh säger till Nyheter Idag att det är viktigt att ge stöd åt Cissi Wallin och att hon förstår situationen Wallin befinner sig i. Wigh menar också att det sällan kvinnor vågar berätta om sådana här saker öppet.

– Det enda hon ”vinner” på det är att iallafall inte behöva bära på det i tystnad. Det är inte hennes skam att bära utan förövarens. Folk förfasas över hur våldtäktsmål kan fokusera på tjejens berusningsgrad eller klädsel för att sen göra samma eller än värre förklaringar som ursäktar övergrepp.

– Det är bedrövligt att kvinnor 2017 ska behöva utstå dels övergrepp i sin vardag och sen än mer övergrepp om de berättar om vad de utsatts för. Att det istället används som politiskt bollträ där allt hat, misstro och kränkningar riktas mot kvinnan som blivit utsatt.

Enligt Wigh är det inte ovanligt att kvinnor anklagas för att vara uppmärksamhetssökande när de talar ut om sexbrott de blivit utsatta för. Men så är det väldigt sällan, säger hon.

– Precis som att det är så jävla rolig uppmärksamhet att få. Liksom att ”ja här är jag som blev våldtagen” är något man vill ”bli känd” för. Eller försmådd kvinna-teorin om hur hon vill hämnas en oförrätt. Så förbannat sjuk debatt det blir och priset en kvinna betalar för att prata om det offentligt är så högt.

Samtidigt tror Wigh det finns många fler som har liknande berättelser där män med makt utfört sexbrott mot kvinnor och tjejer. Här menar Wigh att det är viktigt att inte låta sig tystas, även om hon förstår de kvinnor som inte vågar träda fram.

– Jag förstår fullständigt att kvinnor väljer att vara tysta för priset är så högt. Jag valde inte och hon valde inte att bli utsatt. Jag kan lova att man helst varit utan den erfarenheten och det är fördjävligt att det fortsätter att hända hela tiden. Men om samhället fortsätter att bemöta kvinnor som vittnar på detta fruktansvärda sätt är de alla medskyldiga till att det kan fortsätta i det tysta för kvinnorna vågar inte berätta för de förstör hela sina karriärer, sitt rykte och bli ”kända” som offer för en handling istället för det man åstadkommit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag