Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 sep 2017 2017-09-25
E-post 654

SVERIGE Riksdagsledamoten Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna till följd av de sexuella trakasserierna hon ska ha blivit utsatt för. Enligt Wigh ska partiet försökt tysta ner övergreppen och självaste partiledaren Jimmie Åkesson ska ha blivit både sur och besviken när Wigh kommenterade en intern säkerhetsrapport, där kvinnor avfärdats som sjuka för att de vittnat om trakasserier i partiet. 

Riksdagsledamoten Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna. I TV4-produktionen Kalla Fakta vittnar Wigh om sexuella övergrepp och trakasserier inom Sverigedemokraterna. Enligt Wigh fick hon inget stöd av partiet när hon vittnade om vad som hänt henne. Istället målades hon ut som en galning av partikollegorna i SD.

Det ska, enligt Wigh, ha varit en högt uppsatt riksdagsledamot i Sverigedemokraterna som tagit stryptag på henne och kört upp ett finger i hennes underliv. Enligt Wigh ska det ha varit en bestraffning för att hon tidigare varnat för att det ska ha skett förskingring av partipengarna från Skaraborgs distriktskassa.

Hanna Wigh blir den tredje kvinnan, den här mandatperioden, som blir politiskt vilde efter sitt avhopp från SD. Hon har tidigare också varit distriktsordförande för SD i Skaraborg, åren 2011-2015.

Sverigedemokraternas presschef  Henrik Vinge säger att partiet saknar tillräcklig kännedom om övergreppet mot Wigh.

– Vi fick inte veta varken vem som ska ha utfört övergreppet eller vem som ska ha blivit utsatt. Vi fick bara höra att det skulle ha skett. Det vi gjorde då är att vi försökte reda ut det. Vi försökte ta kontakt med olika personer som skulle kunna känna till det, som jobbar i riksdagsgruppen som har med tjänstemän eller riksdagsledamöter att göra. Men ingen kunde ge oss något svar, säger Henrik Vinge till Expressen.

När Expressen-journalisten David Baas avslöjade en säkerhetsrapport från Sverigedemokraterna där kvinnor som vittnat om sexuella trakasserier  avfärdats som ”sjuk”, ”väldigt  klängig” och ”berusad” fick Hanna Wigh kommentera  rapporten i TV4:s nyhetsmorgon.

I Kalla Fakta berättar Wigh att Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, ska ha blivit sur och besviken på henne.

– Han förklarade för mig att han hade blivit väldigt besviken, sur och besviken på mig, att jag hade varit med i TV4, säger Wigh i ”Kalla fakta”.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge stämmer inte det Wigh vittnar om, att sexuella trakasserier i partiet skulle tystas ned.

Jimmie Åkesson ombeds i programmet att bemöta anklagelserna. Han uppger då att han inte känner till historien närmare och tillägger till Kalla Faktas reporter att han inte tänker ”stå här och tjafsa med er”.

För några veckor sedan ska Hanna Wigh också varit involverad i ett slagsmål på ett av Sverigedemokraternas möten.

LÄS ÄVEN: SD-politiker skulle ha budgetmöte – Började slåss med varandra istället

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag