Hanna Wigh (SD) har rökt cannabis

  • Torsdag 3 jul 2014 2014-07-03
E-post 0

ALMEDALEN Sverigedemokraternas riksdagskandidat Hanna Wigh närvarade på ett seminarium om cannabis arrangerat av Uppsala Universitet. I samband med seminariet pratade Nyheter Idag med Wigh. – Jag har rökt cannabis när jag var ung, förklarar Wigh.

Under en debatt i Almedalen arrangerad av Uppsala Universitet diskuterades frågan om legalisering av cannabis. Panelen som bestod av både politiker och forskare var överlag eniga om ett förbud, varför det knappast var frågan om någon större debatt om huruvida cannabis fortsatt ska vara olagligt eller ej. Debatten finns inspelad på video här.

Tycker man bör titta närmare på medicinska effekter

Under frågestunden fick sverigedemokraternas riksdagskandidat Hanna Wigh stora applåder när hon tog upp frågan om man möjligen kan använda cannabis i medicinskt syfte. I panelen, där i princip ingen argumenterade för en legalisering, fanns bland annat Mats Ramstedt, Forskningsansvarig CAN, Sara Skyttedal, Ordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, Anders Lindell från Grön Ungdom och Paulina Neuding med flera.

– Jag är mamma till en pojke med väldigt grav epilepsi och det gör ju att jag självfallet hela tiden utreder möjligheter och framtid och sånt. Mig veterligen så finns det något i Colorado med hög CBD och låg THC, berättade Wigh bland annat under frågestunden.

I USA blir cannabis legaliserat i allt fler delstater och det är inte ovanligt att de medicinska aspekterna förs fram som argument. Det var på den linjen Hanna Wigh också resonerade.

– De här möjligheterna, om man tittar på cancerpatienter och liknande, det ökar deras aptit, att minska illamåendet, att ge dem ett mer välbefinnande. Jag känner på något sätt att jag saknar det perspektivet i den här debatten och att man bemöter dem frågeställningarna som väcks kring det.

”Jag har testat cannabis när jag var ung”

Efter frågestunden passade Nyheter Idag på att prata med Hanna Wigh om hur hon ser på cannabis och den debatt som finns både i Sverige och i USA. På frågan om hon själv testat cannabis skrattar hon.

– Ja, när jag var ung testade jag såklart att röka på, berättar Wigh för Nyheter Idag.

Hanna tycker inte det är en så stor grej och menar att det inte alls är ovanligt att folk testat någon form av drog. Tvärtom, menar hon att det är bättre att prata om saker än att låtsas som inget. Hon tog upp exemplet med att hon fick svara på ett antal frågor inför Aftonbladets valpejl.

– Det var en ruta att kryssa i som frågade ifall man har använt droger någon gång. Jag kryssade i den, men jag vet att många inte har velat svara på frågan över huvud taget, berättar Hanna för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag